3 d’abril del 2023

ESPANYA SABOTEJA LA INVESTIGACIÓ DEL COMITÈ DE LA UE SOBRE PEGASUS

A Europa hi ha preocupació perquè alguns estats estan espiant a través dels telèfons mòbils amb programes com Pegasus, que permet intervenir les comunicacions escrites i parlades, però també dóna accés a tot el contingut del mòbil (imatges, àudios, dades...), permet generar canvis (en contrasenyes, textos, comunicacions...) i permet activar la càmera i el micròfon. A banda de ser molt invasiu perquè vulnera el dret a la intimitat, és molt perillós democràticament perquè permet xantatges polítics amb la informació robada.

Agència Catalana de Notícies, https://www.acn.cat/
Davant la divulgació per part de la prestigiosa organització canadenca Citizen Lab que, com a mínim, 65 polítics, activistes i advocats independentistes catalans havien sigut espiats amb Pegasus, Espanya va acabar assumint que un jutge havia autoritzat 18 d’aquests casos.

Fruit d’aquesta preocupació, el Parlament Europeu ha constituït un comitè que investiga el ciberespionatge amb Pegasus. La intensa activitat dels europarlamentaris espanyols de tots els partits, vorejant l’assetjament als membres del comitè, va aconseguir que, en un principi, només es contemplés investigar Hongria i Polònia, on el volum de presumptes casos és molt inferior al d’Espanya. Però per la seva gravetat s’ha acabat incloent una missió especial a Espanya per al 20 i 21 de març, encapçalada pels holandesos Jeroen Lenaers i Sophie In't Veld i acompanyada anòmalament per tres europarlamentaris del país investigat, a banda d’un austríac, una polonesa, un eslovac i una independentista catalana.

La missió estava anunciada un mes d’antelació i preveia entrevistar-se amb el President del govern espanyol, ministres i diputats, però el govern espanyol va comunicar, amb només una setmana d’antelació, que el 20 de març no els podien rebre perquè era dia festiu a Madrid i que acabaven de convocar (segur que ho van fer coincidir expressament) per al 21 de març l’inici d’una moció de censura al govern. Amb aquest pretext, el President del govern i els ministres van declinar reunir-se amb el comitè i només serien rebuts per la comissió de Defensa del Congrés. Però tampoc va ser possible, els eurodiputats van esperar durant dues hores en una sala al Congrés i la comissió mai va arribar. Únicament van ser rebuts protocol·làriament pel secretari d'estat d'Afers
Europeus.

Després d’aquest incident surrealista, el comitè ho va intentar reconduir amb una reunió telemàtica una setmana més tard. Però no va ser possible perquè no van trobar traductors i perquè els diputats espanyols es van negar a celebrar la reunió en anglès perquè estaven a Madrid.

L’Estat espanyol demostra que no vol descobrir la veritat i, això mateix, l’assenyala com a autor de la vulneració de drets. Si s’atreveix a tractar amb aquesta desconsideració a uns europarlamentaris, ens podem imaginar com menysté la vulneració de drets als ciutadans catalans espiats il·legalment. Si Europa no s'imposa a Espanya, Europa s'embrutarà amb aquestes pràctiques delictives d'aquest estat membre de la UE que actua al marge de la llei a “la seva guerra” contra el dret dels catalans a decidir el seu futur en llibertat.

(Article 510)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada