Per això era importantíssim que els independentistes es defensessin a nivell judicial fora d'Espanya. El President de Catalunya, Carles Puigdemont, que havia organitzat el referèndum el 2017, es va exiliar a Bèlgica amb membres del seu govern, perquè estaven segurs que no tindrien un judici just a Espanya. La justícia espanyola ha intentat que Bèlgica els entregués a través del mecanisme, gairebé automàtic, de les euroordres d’entrega entre països de la UE. Això ha fet que els polítics catalans exiliats han protagonitzat una lluita molt forta per impedir les ordres d’entrega i demostrar que Espanya els jutjaria amb condemnes decidides per endavant.
Però de moment, l’èxit més important que ha aconseguit la lluita de l’exili català ha estat que el 31/01/2023 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea de Luxemburg ha respost unes preguntes pre-judicials formulades per la justícia espanyola, en les que aquesta protestava pel fet que Bèlgica hagués denegat l’euro-ordre d’entrega del polític català Lluís Puig que hi està exiliat. El Tribunal de Luxemburg ha respost que Espanya podia emetre euroordres i que Bèlgica, en una situació de normalitat, les havia d’acceptar, però estipulava clarament que, encara que la justícia espanyola no tingui una fallada sistèmica generalitzada (com tenen Hongria, Polònia o Romania), sí que podria tenir una fallada sistèmica pel fet que Lluís Puig pertany a un Grup Objectivament Identificable format pel dels catalans independentistes.
La futura sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg, en base a la present sentència, podria certificar que els catalans som una minoria nacional que no tenim judicis justos a Espanya: amb sentències de presó a 9 persones, amb la repressió de 4.200 catalans (700 amb causa judicial oberta), amb l’espionatge il·legal a través de Pegasus, amb la infiltració de policies dins dels moviments socials catalans pacífics...
En algun moment, caldrà contemplar que, per tal que la minoria nacional catalana pugui garantir la protecció de la seva identitat, les seves institucions centenàries i la seva integritat lingüística, cultural i social, i que se li reconegui el ple dret de governar-se segons la seva manera de concebre el joc democràtic (que és diferent de la manera d’Espanya), la solució seria l’exercici del dret a l’autodeterminació i la creació, dins d’Europa, d'un nou estat dels catalans.
(Carta 509)
Felicitats Jordi, escriure és una bona manera de reflexionar i de deixar constància de tot el que va passant, especialment a casa nostra. Endavant. Tinc molt per llegir.
ResponEliminaEls únics que poden salvar l'independentisme són els exiliats. Els que s'han quedat només el destrueix per mantenir unes bones cadires.
ResponElimina