15 de gener del 2023

PROVOCACIÓ D’ESPANYA I FRANÇA AL MOVIMENT INDEPENDENTISTA CATALÀ

El 19 de gener, el president espanyol Sánchez ha convocat una cimera amb el president francès Macron a Barcelona. Sánchez ha afirmat que la cimera es pot celebrar tranquil·lament a Barcelona “perquè ha aconseguit que el procés independentista català s’hagi acabat”. El moviment independentista li demostrarà que està equivocat!

Quan al segle XVIII es van conformar els Estats-nació europeus, Catalunya tenia tot el que constituïa una nació (llengua, cultura i cosmovisió pròpia), al mateix nivell que nacions com Alemanya, Itàlia o Anglaterra. Però vam ser derrotats en guerres i l’estat català no va néixer. Vam quedar dividits entre Espanya (la part més gran) i França (la part més petita). Gràcies a una gran voluntat de ser, hem mantingut la nostra identitat nacional malgrat la voluntat d’anorreament per part d’Espanya (i també de França). Espanya s'ha concebut amb matriu castellana i ha intentat eliminar la identitat i la llengua catalana, per això, durant quatre segles, l'encaix no ha funcionat i ha anat provocant contínues revoltes catalanes contra Madrid.

Des de 2010, la societat catalana, convençuda majoritàriament que no hi ha solució possible dins d'Espanya, va decidir dur a terme un nou procés d’independència (hi ha hagut molts intents en el passat que s'han ofegat en sang i foc) i el procés actual encara és en curs (el 52% del parlament català és independentista), amb un punt àlgid el 2017 amb un referèndum d’autodeterminació que es va guanyar per 90%. Catalunya esperava que Espanya reaccionaria democràticament al veure que la majoria de la societat catalana volia un procés pacífic de separació. També confiava que la UE impediria una reacció violenta. Però Espanya va enviar 10.000 policies a pegar als votants que van resistir de forma no-violenta i la UE no va dir res.

Ara, el president Sánchez, es vanta d’haver pacificat Catalunya (com si parlés d'una colònia que ha aconseguit pacificar...) perquè hi ha menys activitat pro-independència que el 2017. Ell ha tret els 9 presos polítics de la presó (tot i que ha seguit perseguint independentistes amb 3.600 represaliats i encara hi ha 400 catalans que esperen judici) i ha convocat una taula de negociació amb l’independentisme, dues vegades en quatre anys, el que sembla una burla.

Si hi ha menys mobilització és perquè el moviment portava 12 anys de mobilització, la pandèmia va forçar una aturada i la repressió judicial duríssima ha fet que una part de l’independentisme frenés per por davant d'un Estat antidemocràtic i despietat. Però, com que Sánchez ha seguit ignorant el desig majoritari (80%) dels catalans de solucionar el conflicte amb un referèndum i no amb imposicions, el desig d’independència segueix intacte i l'independentisme continua decidit a crear un estat català independent que possibiliti que la minoria nacional catalana es pugui desenvolupar amb llibertat i prosperitat.

(Carta 507)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada