22 de desembre del 2022

ELS JUTGES D'ULTRADRETA QUE ATACAREN CATALUNYA, ARA VAN CONTRA EL GOVERN ESPANYOL


L’Estat espanyol s’ha negat sempre a negociar amb els catalans sobre un referèndum d’autodeterminació de Catalunya. I, quan el 2017 aquest moviment polític pacífic va auto-organitzar un referèndum, l'Estat espanyol va tornar a negar el debat polític i va buscar la criminalització del moviment a través de la justícia. Espanya volia derrotar l'independentisme català a qualsevol preu, i van donar via lliure als jutges: Van empresonar polítics i activistes, van destituir dos presidents del govern català, van impedir la investidura del polític més votat, van prohibir debats parlamentaris i iniciatives polítiques, han encobert l’espionatge il·legal amb Pegasus i estan perseguint legalment a 3.600 activistes. Com que la UE no ho ha qüestionat tot això, s’ha vist esquitxada quan els governs xinès, turc i rus han respost a les crítiques europees adduint que ells fan el mateix que Espanya amb els catalans. 

I ara aquesta ingerència judicial comença a esquitxar el mateix govern de Madrid. La cúpula del poder judicial fa quatre anys que funciona caducada i com que els jutges són escollits pels partits, tenen color polític. Ara el PP (dreta) té majoria als òrgans judicials i per això bloqueja la seva renovació per no perdre aquesta majoria. Després de quatre anys, el govern del PSOE-Podemos (centre-esquerra) ha volgut modificar la llei de designació de jutges per superar el bloqueig, però a petició del PP el Tribunal Constitucional (que també té dos membres caducats!) ha prohibit la votació del Senat que havia d’aprovar la reforma. Tot el país ha quedat consternat al comprovar com el poder judicial ha vulnerat la independència del poder legislatiu com si fos el més normal del món. 

A més, per crear crispació, l'oposició diu que el govern vol renovar els òrgans judicials per poder modificar el codi penal i així afavorir els independentistes catalans. Res més lluny de la realitat! El govern vol derogar el delicte de sedició amb què es va condemnar els activistes el 2017 (un delicte que el Consell d'Europa havia demanat d'eliminar) per substituir-lo pel delicte de desordres agreujats (un delicte ambigu que els jutges podran aplicar com vulguin). L’independentisme ha denunciat que aquest nou delicte permetria aberracions com impedir el dret de manifestació i continuar la lawfare contra l'independentisme pero de manera més dissimulada.

Els catalans ja vam advertir que, si no s’impedien aquestes vulneracions, acabarien esquitxant més enllà de nosaltres. Fins ara, Europa ha estat permissiva amb Espanya, assegurant que compleix uns mínims estàndards democràtics i mirant cap a una altra banda cada vegada que Madrid ha transgredit les regles per intentar destruir a la minoria nacional catalana. En tot cas, lluny d’aconseguir-ho, encara ha reforçat més la determinació per la independència de Catalunya. Veurem on porta la descomposició antidemocràtica d’Espanya que ja està afectant la pròpia estabilitat de l’Estat espanyol.

(Carta 506)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada