9 d’octubre del 2022

5è ANIVERSARI DEL REFERÈNDUM D’INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA

 
Aquest 1 d’octubre l’independentisme ha convocat desenes de milers de persones a Barcelona per l’aniversari del referèndum d’autodeterminació de 2017. I això que fa només tres setmanes, en el Dia de Catalunya, el moviment també va convocar centenars de milers de persones a la mateixa ciutat.

El referèndum de 2017 va arribar després d'una demanda popular sostinguda des de 2010, a la que Madrid s'havia negat durant tots aquests anys. Per això, quan el govern català va decidir celebrar el referèndum unilateralment, l’Estat va enviar 10.000 policies per impedir-ho. Malgrat tot, el referèndum es va celebrar i hi van votar 2.286.217 persones, 43% del cens, amb 90% a favor de la independència.

Després, el govern català va intentar negociar amb l’espanyol, però aquest s’hi va negar i van activar el sistema judicial que va empresonar a 9 persones. Van estar gairebé quatre anys a la presó fins que, les pressions del Consell d’Europa, van forçar l'indult aquests presos polítics. Però portem 4.200 perseguits judicialment, dels quals 720 encara esperen judici.

Ara mateix el govern espanyol està intentant ignorar el conflicte i, a Europa, també miren cap a una altra banda. Però ignorar el moviment social més potent d’Europa és irresponsable perquè un moviment així, que sap que té dret a defensar-se i protegir-se de l'Espanya ultranacionalista, no renunciarà a la seva independència per imposició espanyola.

La part més militant del moviment independentista sap que ha de forçar una solució perquè, la inacceptable situació actual, amb un govern espanyol nacionalista socialdemòcrata (PSOE i Podemos), empitjorarà quan guanyi l’ultranacionalisme de la dreta (PP) més l’extrema dreta (VOX). Davant la falta de camí democràtic, l’independentisme està adonant-se que haurà d’organitzar un procés insurreccional pacífic de més de 2 milions de persones per desbordar l’Estat espanyol, que previsiblement reaccionarà amb molt violència. Abans que això passi, seria desitjable que Europa obligués Espanya a acceptar un referèndum d’autodeterminació per solucionar el conflicte democràticament.
 

(Carta 504)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada