6 de gener del 2022

EL MÚSIC PERSEGUIT PER ESPANYA NO SERÀ EXTRADIT

La Justícia belga ha ratificat aquest 28 de desembre que el raper mallorquí Valtònyc no serà extradit a Espanya perquè entén que condemnar les lletres de les cançons va contra la llibertat d’expressió. Va ser condemnat el 2018 per l’Audiència Nacional (un tribunal d’excepció originari de la dictadura franquista) a 3 anys i 6 mesos de presó, entre altres coses, per haver cantat que el rei Juan Carlos I era un lladre. Un dia abans d’entrar a la presó, va fugir a Bèlgica on ha estat exiliat fins ara. Aquest no és l’únic cas. Un altre raper, Pablo Hásel, ha estat condemnat a més de tres anys i està empresonat des de febrer de 2021, per diverses qüestions entre les que figuren també les injuries al rei.

Però les ironies del destí van fer que el març de 2020, la Tribune de Genève i el Daily Telegraph destapessin que l’ex-rei Juan Carlos I suposadament té comptes secrets a Suïssa per evadir la fiscalitat espanyola, on hi amaga més de 100 milions d’euros de comissions fraudulentes provinents del rei saudita. Se’l jutja a Suïssa i a Espanya però, per no córrer el risc de ser empresonat, l’ex-monarca està vivint a Abu Dhabi, que no té convenis d’extradició, com a convidat especial del règim àrab. Fa poc que hem sabut que l’ex-rei espanyol és amic i veí a Abu Dhabi del traficant d’armes Al-Assir, també perseguit per la Justícia espanyola.

Els  jutges que van condemnar els dos rapers estan altament polititzats i exerceixen doctrina amb un biaix ideològic molt marcat. Un dels jutges que va condemnar Valtonyc, Enrique López López, està vinculat al Partit Popular i havia arribat al Tribunal Constitucional (el més alt dins la jerarquia espanyola), però el 2014 va haver de renunciar perquè el van enxampar conduint una moto sense casc i alcoholitzat. Una altra de les magistrades, Concepción Espejel, molt lligada a la Guàrdia Civil i al Partit Popular, amb un polèmic historial de sentències controvertides com la de Valtònyc, acaba de ser ascendida al Tribunal Constitucional.

Aquesta Justícia espanyola, que ascendeix aquest tipus de jutges, no té cap problema en interferir en qüestions polítiques com va fer en el cas de l’independentisme català. Un independentisme que és democràtic i pacífic i que ha estat perseguit únicament perquè el seu projecte polític no encaixa amb la visió ultranacionalista i monàrquica que impregna totes les institucions espanyoles des del franquisme, sobretot la Justícia, la policia i l’exèrcit. De fet, Valtònyc va poder fugir i explicar-se davant de la Justícia belga gràcies a l’ajuda del President Carles Puigdemont i la resta de polítics catalans independentistes que estan exiliats a Bèlgica per evitar un judici venjatiu de part de la Justícia espanyola.

Més informació:
- Valtonyc: https://en.wikipedia.org/wiki/valt%c3%b2nyc
- Pablo Hásel: https://ca.wikipedia.org/wiki/Pablo_Hasél


(Carta 500)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada