22 de juliol del 2020

Carta a un amic estranger: A CATALUNYA VIVIM EN ESTRÈS CONTINU


Et deu sonar que l’1 d’octubre de 2017 es va fer un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, on van votar 2,3 milions de persones (el 43% del cens electoral) amb un 90,1% a favor de la independència, i que l’Estat espanyol va enviar 10.000 policies per tractar d’impedir el referèndum, ferint a més de mil persones. Des de llavors, el moviment ha seguit igual de fort i guanyant totes les eleccions, malgrat la repressió espanyola sense quarter.

Protesta contra la visita del Rei a Poblet, 20/07/2020 (Vilaweb)
Us vull explicar perquè és molt estressant ser independentistes catalans i perquè no hi ha pau ni tranquil·litat per a nosaltres si no acceptem de renunciar al nostre objectiu polític, tan legítim com qualsevol altre mentre es defensi sense violència. Però l’Estat espanyol sí utilitza la violència i ha condemnat de 9 a 13 anys de presó als nou líders catalans acusats d’organitzar el referèndum. El President Puigdemont i altres membres del seu govern es van exiliar a Europa, i no han estat entregats a les autoritats espanyoles perquè els jutges alemanys i belgues no han vist indicis de delicte. Els partits independentistes catalans han ajudat a derrocar l’anterior govern espanyol de dretes, però l’actual govern social-liberal és tan nacionalista com l’anterior i ens reprimeix igual. Per quedar bé amb Merkel, el govern espanyol va acceptar una taula de negociació amb els catalans, que es va reunir el febrer i ja no s’ha reunit més, tot i que ho havia de fer cada mes. Al juliol es volia re-emprendre però no en tenen ganes.

Amb el covid-19, el govern espanyol va aprofitar per re-centralitzar el sistema semi-federal espanyol i no va deixar que Catalunya s’auto-governés contra el virus. L’Estat va posar militars i policies a parlar cada dia a les rodes de premsa. Com si fos una dictadura. I la Justícia no va deixar sortir als presos polítics catalans pel perill del covid-19 com aconsellava l’OMS. Per venjança cap a ells. I ara, una mica recuperats de l’impacte inicial del virus, tornem a estar de ple en el ritme trepidant de la política a Catalunya. Un ritme inimaginable des d’altres països d’Europa. Els catalans no podem fer una vida tranquil·la ni concentrar-nos en projectes personals, perquè les notícies polítiques ens sacsegen cada dia i ens mantenen connectats per saber per on vindran els cops. Jutgeu vosaltres mateixos:

Protesta contra la visita del Rei a Poblet, 20/07/2020 (Vilaweb)
Enmig de la pandèmia la premsa suïssa i anglesa van destapar que l’antic rei, posat al tron pel dictador Franco, està essent jutjat a Suïssa per uns comptes bancaris amb 100 milions d’euros de suposades comissions il·legals que provenen de la monarquia saudí. També nou activistes, detinguts durant 4 mesos acusats de preparar atemptats, han estat posats en llibertat condicional, deixant en evidència que no tenen proves contra ells i que l’acusació sembla inventada per la policia. Han citat a declarar un col·laborador del President Puigdemont per haver pagat 14€ de peatge a l’autopista per visitar els presos polítics i per haver viatjat a Nova Caledònia per ser observador al seu referèndum d’autodeterminació. També hem pogut seguir el judici televisat als quatre membres de la cúpula de la policia catalana acusats de rebel·lió per la seva actuació durant el referèndum. En el judici, hem comprovat que totes les acusacions han anat caient, però veurem quin és el veredicte. I llavors uns documents desclassificats per la CIA ens han fet saber que l’ex-President espanyol Felipe González estava darrera del grup terrorista GAL que va assassinar 27 bascos i en va torturar uns 30 més. Després la Justícia ha demanat poder jutjar una diputada catalana, ben posicionada per liderar un dels grans partits independentistes. Se l’acusa de corrupció, possiblement inventada per la policia. I llavors ens han sorprès amb l’anunci que, després de 6 anys d’espera, justament ara jutjaran l’ex-President català Pujol i família per associació criminal i corrupció, i així intentaran tapar la corrupció reial i perjudicar els partits independentistes a les properes eleccions catalanes. També The Guardian ha donat a conèixer que, els mòbils de diversos polítics independentistes, han estat espiats il·legalment amb el programa d’una empresa israeliana que només es ven als estats per perseguir terroristes i criminals.

Protesta contra la visita del Rei a Poblet, 20/7/2020 (twitter)
El govern català ha volgut confinar alguns municipis pels rebrots del covid-19 i la justícia ho ha intentat bloquejar al·legant que es vulnerarien drets fonamentals, però en altres casos i llocs no li ha importat que es vulneressin aquests drets. També hem conegut que suposadament l’antic rei té, al Palau on viu la família reial, milions d’euros que li han anat portant en maletins secrets, i que els administra amb una màquina de comptar bitllets. L’actual rei ha donat a entendre que no sap res de tot això. Més encara, l’ex-amant de l’antic rei, testimoni en el judici contra ell, ha rebut una amenaça amb un tret de fusell a la finestra de la seva casa d’Anglaterra. Com la màfia. L’actual rei ha vingut de visita a Catalunya i el moviment independentista ha fet una multitudinària manifestació de protesta, però el fort desplegament policial no els ha deixat arribar davant del rei, mentre que sí han deixat passar 15 persones amb banderes espanyoles. Vulneració del dret de manifestació segons la ideologia. El dia següent ha començat un nou judici televisat contra quatre membres de la mesa del Parlament de Catalunya que va permetre debats i lleis en referència al referèndum i contra la portaveu del partit independentista anticapitalista. El dia següent ha començat el judici contra aquella diputada prometedora. I el mateix dia han absolt dos activistes catalans detinguts per les protestes contra la sentència als líders independentistes. Van ser retinguts a la presó 8 mesos per ser d’origen marroquí! A altres dos activistes d’origen marroquí van aprofitar per deportar-los. Encara queden uns trenta activistes pendents de judici per les protestes contra la sentència dels líders independentistes. Acabem de saber que hi ha 197 encausats per una protesta de resistència no-violenta a la frontera amb França de protesta davant la sentència. Per altra banda, dos membres d'un partit independentista seran jutjats per haver-se negat, en el judici contra els líders independentistes, a respondre les preguntes del partit d'extrema dreta Vox que havia estat acceptat com a acusació popular, cosa que li va permetre visibilitzar-se com a garant de la unitat d'Espanya (llavors Vox era extraparlamentari, avui és la tercera força al Congrés espanyol). També queda pendent un judici a cinc juristes que van fer de sindicatura electoral durant el referèndum. I encara ha de començar un altre judici a trenta persones per malversació, desobediència,... Fins i tot l’actual President de Catalunya, Quim Torra, serà segurament inhabilitat a partir de novembre per haver penjat una pancarta contrària al fet que hi hagi presos polítics. I això farà acabar abruptament la legislatura un any abans del que tocava i obligarà a eleccions anticipades.

No se si ja us haureu marejat amb aquest volum de notícies, que a altres països europeus passen cada diversos mesos o anys, i que, en canvi, a Catalunya passen cada setmana i fins i tot d’un dia per l’altre. Els catalans som pacífics i només volem poder decidir democràticament el nostre status polític, però el que estem suportant és massa intens i injust. La UE ho tracta com un tema intern d’Espanya i no s’hi vol ficar, però el nacionalisme espanyol està traspassant tots els límits acceptables. Cal que la UE i el món reaccioni abans que sigui massa tard!

(Carta 495)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada