Catalunya, el 2017, va celebrar un referèndum d'autodeterminació, malgrat les agressions de la policia espanyola, i després de guanyar-lo, es va declarar la independència de Catalunya. Arran d'això, el govern espanyol que no havia volgut negociar res prèviament al referèndum, va reprimir amb duresa i va empresonar tots els polítics que va poder, amb sentències de 9 a 13 anys de presó. El president Carles Puigdemont es va exiliar a Bèlgica i no ha estat extradit, en diverses ocasions, ni per Bèlgica, ni per Alemanya, ni per Itàlia, perquè no veien cap delicte que ho justifiqués.
Després el PP va perdre el govern espanyol i el va obtenir el PSOE, però va continuar reprimint l'independentisme. Fins ara hem tingut al govern català un partit independentista, ERC que, traumatitzat per la repressió, no ha gosat avançar en el camí cap a la independència. Mentrestant, Puigdemont ha estat elegit eurodiputat i ha denunciat Espanya als tribunals de la UE. Les sentències són a punt de sortir.
A partir de les noves eleccions espanyoles del 23 de juliol del 2023, el PSOE ha necessitat els 7 vots de Junts (el partit de Puigdemont) per poder governar l'estat i llavors ha hagut de canviar la relació amb Puigdemont i, de criticar-lo i insultar-lo , ha passat a haver de negociar amb ell. S'ha aprovat una llei d'amnistia i, a Ginebra, negocien Espanya i Catalunya, amb la demanda de la part catalana de trobar la manera perquè es pugui exercir el dret a l'autodeterminació.
Fa una setmana, s'han convocat eleccions catalanes anticipades per al 12 de maig. Es presentaran 3 o 4 partits independentistes, però el 21 de març a l'ajuntament d'Elna (a la Catalunya Nord, actualment dins de França), Puigdemont ha fet una conferència davant de 1.400 persones per fer un anunci que revolucionarà Catalunya: Puigdemont es presenta a les eleccions. Participarà a la campanya per internet des de Brussel·les perquè, si trepitgés sòl espanyol, seria detingut immediatament, però s'ha compromès que, si guanya i pot ser investit president, tornarà després de 7 anys d'exili. Previsiblement estarà cobert per la llei d'amnistia, encara que els tribunals espanyols segurament trobaran la manera d'arrestar-lo igualment i això generarà un xoc frontal entre la Judicatura i el poble de Catalunya.
L'anunci ha sacsejat Catalunya perquè, en la possibilitat del seu triomf, no només es reconeix una actitud molt valenta per part seva, sinó que també seria una restitució del president deposat il·lícitament el 2017 per part del govern espanyol, cosa que tindria un efecte de reparació col·lectiva per a la societat catalana que n'està farta de repressió i autoritarisme.
Aquest previsible conflicte ha encès totes les alarmes a Espanya que estan en estat de xoc i la premsa de Madrid no parla de cap altra cosa. Veuen amb por que la voluntat de Catalunya de decidir el futur polític torni a la primera línia de l'actualitat i hagin d'acabar acceptant el seu dret a poder exercir l'autodeterminació.
(Article 524)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada