17 de novembre del 2015

L'"ERROR" EN CAMPANYA DE LA CUP I L'ACORD WIN-WIN

Molts independentistes se sorprenen de l'actitud taxativa de la CUP i esclaten en còlera. Fins i tot votants seus es lamenten d'haver-ho fet. Crec que hem d'entendre què ha passat i, no havent-hi mala fe, acceptar i buscar-hi solucions. Anar a eleccions de nou no convindria a ningú: ni pel que fa als resultats, ni pel desànim que suscitaria entre els independentistes, ni pel fastigueig que provocaria en els no independentistes. Els partits independentistes no poden tapar la seva incapacitat tornant a recórrer a la ciutadania si no fa falta. Estem trobant paranys en el camí, però ningú va dir que seria fàcil? I el més interessant de tot plegat, per ironia dels que ho estan passant malament amb la lentitud, és que les dificultats en el camí faran més fort i més inclusiu el moviment.

Crec que la CUP va fer un error en campanya i la prova d'això és que ara està atrapada. No pot tirar ni endavant ni endarrera... Però bé, tampoc és tan greu i ja s'estan fent passos per arreglar-ho, tot i que no se si es caminarà tot el camí que cal transitar. Perquè em sembla que la millor manera de sortir d'un atzucac així és assumir l'error internament; demanar, en contrapartida, un moviment d'aproximació per part de JuntsxSí; i actuar com s'hagi d'actuar explicant el canvi i el perquè. No n'hi ha d'altra.

Tant que me'ls estimo, els voto i confio en la CUP, però no puc deixar de sentir que va ser un error prometre que no s'investiria a Mas. Per què? Doncs perquè no eren unes eleccions normals per constituir un parlament i triar un President, sinó que eren unes eleccions plebiscitàries per tirar endavant un projecte si guanyava el SÍ. I ells van dir que d'"aquesta aigua mai en veuré". I com que la política vol dir acords amb altres, una frase així simplificada no es pot prometre. La frase "No investirem a Mas" és una simplificació d'una posició en contra de les polítiques de dretes, en contra de retallades socials, en contra de la corrupció, en contra de les privatitzacions, en contra del debilitament dels serveis socials, etc... però és igual qui hi posem al davant, tant si les fa en Mas, la Munté, en Rull o el Pato Donald. Llavors en campanya sonava bé per rivalitzar amb CSQEP i semblava que el "no investirem a Mas" resumia un concepte més ampli. I si no ho deien, els periodistes els ho preguntaven. Però és clar, en realitat dependrà de les condicions en les que calgui investir en Mas, no? No és el mateix investir Mas, rival ideològic, el 2011 amb un programa de dretes neoliberal encarat a beneficiar els poders fàctics, que investir Mas el 2015 amb un programa socialdemòcrata (superior al del tripartit), més orientat a la gent i de ruptura amb les estructures d'estat franquistes, amb la concreció d'una proposta de macroconselleria econòmica (que és la de les possibles retallades i polítiques neoliberals) controlada per un polític socialdemòcrata com Oriol Junqueras, i amb l'afegit conjuntural de tenir el Govern de Madrid carregant munició a l'artilleria pesada... No és el mateix...

Per tant, el que caldria haver dit llavors, malgrat els periodistes busquessin el titular, era que "la CUP farà tot el que pugui i més per impedir polítiques antisocials, i que sobre la investidura de Mas ja en parlarem en el seu moment, tot i que molta simpatia no li tenim, per dir-ho finament". Dient això ja era suficient i ara es podria estar defensant el que veritablement importa, que és que Catalunya tingui un marc nacional adequat i polítiques socials que ajudin a construir una societat justa.

Per què una pregunta: ¿Si JuntsxSí hagués tingut un diputat més i hagués pogut investir Mas, la CUP hi hagués votat en contra? Més aviat s'hagués abstingut permetent la investidura, no? I llavors hagués renegat d'aquest govern i no hi hagués col·laborat per tenir a Mas de President? O en no haver hagut de votar a favor, ja no hi hauria cap problema per seguir endavant? És a dir, que si la gent de la CUP pot trobar-se pensant: "tant de bo no hagués fet falta el nostre suport i Mas s'hagués investit amb els seus propis vots", si podem pensar això, llavors és totalment injust que no permetem tirar endavant, amb una cosa que haguéssim tolerat. És a dir, si hi ha hagut acord polític amb la coalició de JuntsxSí, on hi ha CDC, i es tira endavant el projecte polític, perquè insistir en vetar a la persona?

I quan dic que va cometre aquest error, no els condemno per això. És normal fer errors i almenys són fets amb bona intenció. A més, els comprenc perfectament perquè jo vaig fer el mateix error i, en el temps de campanya, vaig defensar en debats amb amics, que la CUP podia ser garantia de no investir a Mas. No em vaig adonar llavors d'on estaríem ara ni tampoc m'havia parat a analitzar a fons el que necessitem per tirar endavant. A mi m'agradava la idea de rellevar a Mas. Ell no representa el que desitjo per a la societat, i d'ençà de la seva reacció envers el 15M m'havia fet especial ràbia. A més, sabia que la gent continuaria sent independentista i el procés podria tirar endavant. També, no m'agraden els messianismes, més aviat m'agrada que la gent s'empoderi, prengui el poder i no esperi passivament que un líder els faci la feina. Però no era prou conscient que, en aquesta iniciativa, necessitem el gruix de la societat: l'esquerra i també la dreta.

Entenc la voluntat de la CUP d'implicar a CSQEP i que, sense Mas potser això seria una mica més fàcil, però és que la coalició de Mas ha guanyat de llarg. A més, pot passar que intentant implicar CSQEP, perdem a la gent de CDC... Em sembla que, si el Procés Constituent va de veres, CSQEP s'hi implicarà: Perquè ells defensen fer un Procés Constituent sense esperar un procés semblant que també desitgen a Espanya. I llavors ells entendran que, si el 20D Podemos arrassa, llavors es pot canviar la Constitució Espanyola i fer un referèndum vinculant. I davant d'un escenari així, seria molt probable que la majoria de la societat catalana respongués que aquesta Constitució Catalana es desenvolupés dins d'una España reformada. Però si el 20D a Espanya guanyen PP, Cs o PSOE, llavors aquesta Constitució Catalana ha d'obrir-se camí fora d'España. Que CSQEP vulgui gastar un últim cartutx el 20D és normal i és important que ho intentin. Cadascú va arribant al convenciment que el divorci és ineludible quan ja ho ha provat tot per salvar el matrimoni. Però a la llarga CSQEP estarà per la independència si veritablement són dinàmics i dialèctics, i se'ls fa evident el que tots els independentistes pensem: que Espanya no és reformable en termes acceptables abans de 100 anys.

Mentrestant, si collem els de CDC més enllà del que poden aguantar, sabent que ells necessiten sentir-se protagonistes d'aquest procés (pot ser contrari al que ens agrada promoure socialment, però cadascú és com és, i són així) és molt possible que els espantem i s'apartin de la independència i, buscant el pragmatisme, acceptin alguna proposta trilera de Rajoy en forma de pacte fiscal i quatre coses més. Que Mas estigui compromès personalment i èpicament pot fer-me ràbia, però ho veig una bona garantia de mantenir a la dreta implicada. Per altra banda, també hi ha el teixit empresarial i financer català que estan més enllà de les ideologies i, sobretot, els interessen els beneficis. Aquesta gent necessitem que, si bé estan en contra del procés, almenys no ho estiguin molt activament, i que puguin deixar fer. I perquè això succeixi, confiaran més en Mas que en ningú altre, per ser una persona que, en certa sintonia amb ells, veuen amb pes polític i seriós en el sentit de no generar caos i fer les coses ben fetes.

Esperava que la necessitat de comptar també amb la dreta ja estigués més assumida dins del moviment independentista (ho havia escrit en un article que ha estat el més llegit d'entre tots els que he escrit), i és que, per molt que ens rebenti, si no comptem amb el poder empresarial, financer, les classes mitjanes-altes i les classes mitjanes, no tindrem prou força. És impossible. Combatre a "la gent de bé" ara, és fer-se un haraquiri a mig salt del precipici... En el futur caldrà dirimir quin país volem i llavors sí caldrà apuntalar el front d'esquerres per combatre la dreta, però serà llavors, no ara.

I reclamo que JuntsxSí col·labori en trobar una sortida (ho esbossava en aquest article), però si tu has fet un error, has d'assumir-lo i no intentar que els altres t'ho arreglin traient el Mas del mig, quan ha estat refrendat democràticament. És a dir, no crec que el millor sigui fer que els altres et solucionin la papereta i et proposin algú que puguis votar sense despentinar-te. A més que no és tan fàcil fer de President i estar prou format per a ser-ho i en Mas és el seu candidat.

I en el futur acord al que cal que arribin, a CDC no li pot interessar humiliar la CUP (són independentistes de pedra picada, donen un accent social i rupturista que fa falta, poden ajudar a créixer per l'esquerra i, quan hi hagi bufetades des de Madrid, estaran a totes), ni a la CUP li hauria d'interessar humiliar CDC (necessitem ser-hi de tots els estrats socials si volem fer una cosa tan grossa com sortir de l'Estat espanyol, és a dir, no podem fer la independència només amb els sectors populars i cal saber parlar el llenguatge dels sectors de classe mitja i alta). I normalment, en un acord win-win, tots dos adversaris poden guanyar, però és que en aquest cas es va més enllà dels efectes sobre els negociadors, perquè també la societat catalana hi surt guanyant o perdent. Tants els que se n'adonen que a l'Estat espanyol no hi ha possibilitats de democràcia i progrés, com els que no se n'adonen ara mateix per tenir lligams afectius amb persones, indrets o cultures espanyoles o d'altres indrets, que els fa barrejar els afectes, sentiments i identitats amb quin és el marc polític necessari. I aquesta gent, un cop independents, veuran que ens administrarem nosaltres (aquest serà el veritable canvi) però tot el que els uneix afectivament a persones, indrets o cultures espanyoles o d'altres indrets serà totalment respectat i ho podran seguir cultivant com fins ara.

Per altra banda, JuntsxSí també ha de tenir en compte que la CUP no s'ha inventat la idea de la no-investidura de Mas, sinó que és un mantra que corre per la societat per algun motiu, i això ho han generat els de CDC i, en especial, està analitzat així en els moviments socials d'esquerra, on Mas (així com Felip Puig, Boi Ruíz,...) s'han guanyat el títol de grans dimonis. Per tant, també CDC ha d'assumir això i permetre, amb propostes i assumpció de responsabilitats, perquè la CUP no surti escaldada en la negociació i que no es deixi una terra cremada per a l'esquerra i per als moviments socials.

Quin serà l'acord virtuós? No ho se. Això ho han de desencallar ells. Però l'actitud ha de ser la de buscar la manera sense aixecar-se de la taula i tenint en compte totes les necessitats i no només les pròpies.

Pel que fa al que hauran de cedir les CUP ja poden considerar que han aconseguit coses importants amb aquest "haver-se de" tancar en banda per causa del seu "error" (no hay mal que por bien no venga): S'ha fet 'escrache' públic de les polítiques que Mas va fer, també s'ha fet un toc d'atenció indicant que el procés no és de Mas arribant a considerar la possibilitat de prescindir d'ell (tot i que no s'ha fet, perquè és un actiu important i perquè és molt funcional que estigui al capdavant) i, per últim, també la CUP ha posat en evidència que és un actor decisiu i ineludible per al procés.

En algun moment d'aquest petit calvari, jo com molts altres votants de la CUP ens hem plantejat si no haguéssim hagut de votar una altra cosa. Cadascú donarà la seva resposta. Hi ha gent molt enfadada. A mi em sembla, finalment, que si JuntsxSí hagués tingut majoria absoluta, tot hagués estat més ràpid i fàcil... però haguessin tirat pel dret ignorant a la CUP. I això podria haver-la fet despenjar del procés. En canvi, ara, la solució que trobin els implicarà a tots, també a la CUP. I això acabarà sent una fortalesa per al procés. I a més, en quant a resultats, si JuntsxSí no necessités la CUP per investir el President, tindríem un President omnipotent, sense un govern coral i amb un programa de govern molt menys d'esquerres i menys potent. Per tant, tot això que s'aconseguirà, ho deurem a l'aritmètica actual i a l'"error" de la CUP, i tot plegat acabarà essent un benefici per a tota la societat.

I fins i tot s'hi pot veure una virtut a no tenir President fins a l'últim moment, i és que està retardant la reacció espanyola a l'espera de si ens entrebanquem entre nosaltres i hi ha noves eleccions, perquè això els evitaria haver d'actuar, i mentrestant van digerint la declaració del 9N que hem aprovat. Quan finalment hi hagi President, ja serà massa tard...

Per acabar, un apunt curiós: En la política, sempre hi ha cops de colze per anar davant i ser el "mandamàs". En aquest cas també. Però ¿us heu fixat que ara té el seu mèrit perquè possiblement qui sigui President serà un heroi que passarà (aviat està dit) per la presó?

I per acabar de veritat, sí finalment no hi ha cap tipus d'acord i hem d'anar a noves eleccions, no voldrem escoltar si la culpa va ser d'aquests o d'aquells, no ens interessarà el debat, entendrem que va ser culpa de totes dues coalicions. Perquè, si veritablement volem el que diu la declaració del 9N, i finalment veiem que, aquell amb qui estem negociant, no cedeix i això farà descarrilar el procés, si de veritat volem fer el camí que estem fent, i encara que ens adonem que l'altre no el vol tant, i encara que ens sembli injust, sent conseqüents amb la força que tenim que no és tota, ens tocarà cedir per al bé comú, sabent que en el futur hi haurà la possibilitat de redreçar l'orientació concreta del país.


(Carta 451)

19 comentaris:

  1. El punt mig és Neus Munté o algú altre de CDC. El No a Más no és un capritx de la CUP, ni tampoc un error, és un clam generalitzat i sentit per tota l'esquerra organitzada del país.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel teu comentari anònim. Creus que la Neus Munté ho farà millor que en Mas? Tant la feina de presidència com la de mantenir a la dreta i els poders fàctics compromesos en el procés? Creus que humiliar a un Mas, que se sent èpic i que lliga en curt a CDC, serà estratègic? No se. Jo no ho veig tan clar com tu. Més aviat penso el contrari.

      Elimina
    2. Ostres Anònim! ... Opino que hem de procurar veure "tot el quadre" ... dius: (el no a Mas) és un clam generalitzat () per tota l'esquerra organitzada del país" ... potser sí ... però resulta que el candidat a president Mas "és un vot molt i el més majoritari del conjunt de l'electorat del país" (amb gran diferència, per exemple, dispenseu, amb la CUP) ... Ep!, que pot no agradar això, però això no fa que no sigui real ... (Ah!, i sumar en el "no-a-Mas", CSQP i el PSC, "esquerres", i ja no dic PP o C's, no val, perquè tots aquests votarien també no a un altre candidat que estigués a favor de la independència, per exemple, en Junqueras).
      I, si-us-plau, Anònim (o qui sigui), no em feu el mal favor d'atribuir-me si sóc pro- o contra- Mas; simplement opino que hem de ser curosos en l'argumentació. Gràcies.

      Elimina
    3. Parlant de percentatges

      El vot a Mas no és majoritari, ni en escons ni en vots,

      i segons les darreres enquestes, el 80% dels electors de la CUP no volen Mas, i el 71% dels catalans tampoc, fins i tot a Junts pel Sí només un 58% consideren que Mas sigui irrencunciable.

      En canvi els partidaris de la independència gairebé estan en empat tècnic amb els contraris

      a mi em sembla prou clar què suma i què no suma, imposar Mas és restar suport a la independència

      Elimina
    4. Moltes gràcies "Anònim de 25 de novembre de 2015, 3:56".

      No estem parlant que Mas sigui el percentatge majoritari, estem parlant que és un percentatge estratègic.
      Que entre els de la CUP el 80% diguin que no volen a Mas és normal perquè els seus representants estan enrocant-se en que no s'investirà a Mas (cosa que no se si es va decidir en assamblea o algo) i llavors el comportament normal de grup crida a tancar files. Si finalment es decideix que se l'investeix, llavors estaran a favor.

      Que el 71% dels catalans no el vulguin, és normal perquè hi ha tots els que no volen la independència, més els de la CUP, més els altres que no vulguin. Això et passarà amb qualsevol presidenciable. Mira, un exemple extrem del qual recordo els números: Bush va ser President dels EEUU amb només un 12% del vot sobre la població total.

      Que un 58% de gent que va votar JxSí no el considerin irrenunciable també és perquè és la gent d'ERC i independents.

      Però el que estem dient els que, tot i ser contraris a Mas, creiem que fa falta és perquè CDC estigui compromesa amb el procés. Ja sabem que ERC, CUP, ANC, Omnium, Llach, ho estan...

      I igual com es pot discutir si la gent baixaria del carro al no investir Mas, també és altament discutible que la gent de CSQEP que han estat tot el procés frenant-lo, llavors sí vulguessin sumar-se.

      Elimina
  2. Vaja vaja per als qui no importava el Qui sembla que el Qui preval sobre tot el demés

    ResponElimina
    Respostes
    1. Està bé l'observació, però crec que no es tracta de retrets i a veure de qui serà culpa descarrilar. Volem que s'actui seriosament. En realitat, a la gent del carrer ens importen un pito CDC, UDC, Mas, Munté, les CUP, ERC, Cs, o qui sigui... volem veure que les coses milloren. Només això.

      Elimina
  3. Una cosa fonamental crec és retornar al tema de que es van plantejar com eleccions plebiscitàries per al projecte independentista en curs (que tenia al Mas de President), perquè sembla que ara s'hagin convertit, a posteriori, en eleccions gairebé normals on estem parlant de qui està al govern...

    ResponElimina
  4. Bona anàlisi. Només hi trobo a faltar un element que crec que és clau. Si finalment hi ha acord, CDC haurà cedit més del que bona part del seu sector conservador hagués volgut i la CUP haurà cedit molt més del que una part molt important dels seus hagués volgut. La direcció d'ambos partis podrien considerar que han fet un pas molt important per Catalunya, però suposant que poguessin escalar la muntanya que implica fer una independència sense referèndum, sense DUI i sense reconeixement internacional, suposant que aconseguissin alguna cosa, es trobarien amb conflictes importants dins del seu propi partit, provocats pels que no suportarien acordar amb gent anti-sistema i els que no suportarien donar suport a la dreta catalana. A la següent votació, perquè encara s'ha de tornar a votar, l'independentisme perdria suport per tots costats.

    Si hi ha noves eleccions, no és descartable que es premii la CUP per a no haver investit Mas (gent de CSQEP sobretot), és possible que independentistes que van votar Rabell canviïn , i si s'aconsegueix que la gent es torni a mobilitzar es pot aconseguir més d'un 50% de vots per a fer una DUI, que signarien tots sense problemes, convergents i cupaires. Crec que pot ser molt interessant esforçar-se a aconseguir mobilització en unes noves eleccions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És interessant el que apuntes Genís... jo pensava que el resultat d'unes noves eleccions podria ser pitjor per a l'independentisme, perquè la gente estaria enfadada, però les últimes enquestes del CEO apunten que hi ha un creixement de l'independentisme des de les eleccions (tot i que podria ser la tendència a apuntar-se a cavall guanyador de quan es va fer l'enquesta, que si es convoquen eleccions hi pot haver, en canvi, desànim), però sobretot que si són després del 20D i ja s'ha demostrat que Podemos no ha fet res, i el govern espanyol és del PP + C's amb una gran beligerància cap al govern interí de Catalunya, llavors encara hi haurà més independentistes. Si estàvem a 48%, això pot implicar arribar a més del 50% i poder fer DUI.

      De fet, en aquest passat article ja vaig apuntar que era més intel·ligent fer les plebiscitàries després de les generals espanyoles: http://www.jordioriola.blogspot.com.es/2015/07/la-data-del-27s-i-el-paper-de-podemos.html

      Elimina
    2. Genís, Jordi,

      No hi ha cap evidència sobre la taula que faci pensar que unes noves eleccions donarien millors resultats als partits independentistes (que, sigui dit de passada, no és exactament el mateix que l'independentisme). L'enquesta del CEO no ho pot apuntar perquè ni tan sols sabem quines candidatures hi haurien ni quin programa portaria cadascuna. També em sembla arbitrari pensar que hi hauria vot de CSQEP que es tornaria indepe i, en canvi, no hi hauria vot indepe (per ex, de CDC, o, fins i tot, de l'ala anticapi no indepe de la CUP) que deixaria de ser-ho veient com van les negociacions. I pensar que si treus quatre vots més podràs fer una DUI quan ara les negociacions estan com estan és encara més difícil d'imaginar.

      De fet, a mi m'agrada bastant la tesi original de l'article, Jordi.

      Elimina
    3. Me n'alegro Jaume. Sigui com sigui, crec que el resultat de les eleccions españoles el 20D ajudarà a adonar-se a alguns que España, perquè unes opcions com Podemos o IU puguin liderar un canvi per sortir de l'ombra franquista, fa falta que passin diverses generacions. No n'hi ha prou amb fer un bon discurs d'esquerres tipus Pablo Iglesias, Carmena, Kichi o Colau, cal que hi hagi suficient gent que pensi així i recolzi això. Pot triomfar a ciutats grans com Barcelona, Madrid o Cadiz, però en el conjunt d'España no té cap possibilitat de ser majoritari, hi ha un sostre d'un 15%, perquè el franquisme i la transició s'han encarregat de promocionar una manera de pensar tancada, conservadora i nacionalista española excloent, que malhauradament és majoritari encara.

      Elimina
  5. Doncs jo no penso que la CUP hagi errat en cap moment, ans al contrari, crec que la seva coherència els està valoralitzant dia rera dia i no s'han deixat endur pel carmelet als llavis, el seu discurs segueix sent el mateix, Independència però no a qualsevol preu. El fet que no es creguin aquest oportunisme del Mas (i ho diu una que es va plantejar votar a JxSí temptada pel moment històric) per mi els fa les més legítims d'entre tots per dirigir el rumb del vaixell. Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que siguin capaços i coherents no ho discuteix ningú. El que estic dient és que crec que portant el seu 'no a la investidura de Mas' fins a les últimes conseqüències faran que CDC se senti humiliada i pugui anar abandonant el procés. Si això passa, el procés trigarà molts anys a poder tenir una majoria parlamentaria.

      Elimina
  6. Mireu quines declaracions feia Albert Botran el 30/07/2015:

    'I preguntats sobre si comptaven fer Artur Mas president en cas que Junts pel Sí no guanyi per majoria absoluta, el número cinc, Albert Botran, ha respost: "No volem plantejar passos com si això fossin unes eleccions normals. No anem a fer cap govern, anem a fer la ruptura amb l'Estat espanyol."'

    http://www.naciodigital.cat/noticia/91804/albert/botran/cup/no/fallat/mai

    ResponElimina
  7. Bon article d'Andreu Barnils: "I és la CUP, com Artur Mas, els que hauran de veure què els divideix menys, què ens divideix menys al conjunt, i com ens afecta a tots la solució. Perquè de res serveix que guanyi una banda, si hi perd el conjunt."

    http://www.vilaweb.cat/noticies/sentit-destat/

    ResponElimina
  8. Coincideixo molt amb aquest article de Xavier Diez. Els dos darrers paràgrafs han de ser guia per a l'acord al que cal arribar: http://blocs.mesvilaweb.cat/xavierdiez/?p=269261

    ResponElimina
  9. Jo he votat la CUP (no ara, des del primer cop que es van presentar en unes eleccions locals al meu poble) perquè soc independentista i d'esquerres, i no crec que molta gent, no és el meu cas almenys, comparteixi aquesta idea de que tant de bo pugués ser president Mas amb la nostra abstenció, que tu sostens

    no, jo crec que Mas i CDC no volen la independència sinó negociar un pacte amb l'estat, com han dit més 'una vegada alguns dels seus dirigents en un atac de sinceritat, i que Mas ha utilutzat el poder que ha tingut com a president autonòmic per desactivar totes les oportunitats de ruptura que i ha hagut

    el sobiranisme mentre segueixi a les seves mans està condemnat al processisme etern sense arribar mai a la independència

    per tant m'alegra que la CUP pugui tenir a les mans deslliurar el sobiranisme d'aquest fre i càrrega impedint la investidura d'aquest estafador

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies pel teu comentari Albert.

      A veure, jo també he estat tot el procés patint per si CiU es despenjava i he vist moviments per anar a terrenys menys rupturistes, però ara recordeu com era fa 10 anys i flipareu amb on ha arribat Mas. És que no se si teniu en compte que són un partit de dretes!

      A Euskal Herria estan molt callats, a banda de mil altres motius, és perquè allí els únics que són independentistes són Bildu, i el PNV que va tenir dirigents més independentistes en el passat com Arzallus o Ibarretxe, ara té la fornada jove que són molt espanyolistes. Aquí està passant el contrari, perquè els antics dirigents de CiU eren molt espanyolistes i, en canvi, les noves fornades de CDC són més independentistes i s'han sumat al canvi que proposava el moviment. Ho han fet per oportunisme, ho han fet per mantenir-se al centre del tauler, pel que sigui, però estan aquí. Ara us sembla normal que hi siguin, però haguessin pogut fer el mateix que el PSC i, sí, estarien molt debilitats perquè molta gent els hauria marxat a ERC, però el moviment independentista, no hagués arribat tan lluny.

      Em va impactar molt aquesta frase: "Sense CiU la independència és impossible, però amb CiU és imparable". Crec que és així, pq si sumes CDC a ERC i CUP tens un gran moviment polític.

      Perquè voleu passar comptes amb el Mas ara? Lo important de la pregunta és l'ARA. Ja ho farem quan toqui, ara era un plebiscit sobre un projecte que ja estava en marxa i que tenia a Mas al davant i a la dreta i esquerra darrera, i així ha funcionat. El que proposeu, encara que no sigui el que busquem seria, segons la seva manera d'entendre-ho, humiliar al seu presidenciable fent-lo ser "segundon". A mi personalment em sembla molt bé, però se que no funcionarà. Si algun dia, això que dius que CDC surt del procés, el procés s'ha acabat com a oportunitat de fer un nou estat.

      Mira, en aquest article exposo una cosa que per mi és bàsica d'assumir en aquest procés que estem fent: http://www.jordioriola.blogspot.com.es/2015/08/gent-desquerres-aquest-pas-lhaurem-de.html

      Ens cal ser estratègics.

      Una abraçada Albert.

      Elimina