8 de maig del 2013

PROVA DEL COTÓ A L'ACTUACIÓ POLICIAL DE L'1 DE MAIG

Amb perspectiva, podem analitzar una de les primeres actuacions del nou conseller d'interior: el dispositiu policial de l'1 de maig a Barcelona. No deu ser fàcil ser conseller d'interior, però ningú els obliga a ser-ho i, com que els cossos de seguretat estan facultats, fins i tot, per agredir-nos violentament si així poden evitar mals majors, això és tan delicat que hauríem d'estar satisfets democràticament quan s'escruta la seva activitat perquè no es pugui cometre ni un sol error.

El 30 d'abril, va haver-hi una manifestació anticapitalista pels carrers de Gràcia que va aplegar unes 150 persones. Es van trobar amb un dispositiu de 30 furgonetes dels Mossos, però el més sorprenent va ser que els 200 antiavalots van sortir dels seus vehicles i van desfilar pels carrers del barri darrera la manifestació, amb cascos, armilles antibales, proteccions, escopetes de bales de goma i màscares antigàs. Els veïns i veïnes es van indignar amb la demostració de força i, fins i tot, s'ha fet algun vídeo de paròdia d'un espectacle mai abans vist.

Certament el dispositiu impressionava. Em va recordar els països d'Amèrica Central on pots trobar-te l'exèrcit patrullant pels carrers amb uniforme de combat i ametralladores. Això aquí no es permet perquè seria intimidatori. L'exèrcit resta tancat als quartels fins que faci falta la seva intervenció. I així havia estat amb els antiavalots, que estaven tancats a les comissaries o, com a màxim, a dins de les furgonetes, per no escalfar l'ambient si no era estrictament necessari. ¿Recordeu com ens vam sentir amb els vols de caçabombarders de l'exèrcit espanyol per terres catalanes després de la manifestació de la Diada? Doncs igual en aquesta ocasió, els antiavalots actuaven amb la consigna de mostrar-se i contaminar l'atmosfera de violència, una actitud molt imprudent i provocadora, més encara en aquests temps que s'està patint molt i necessitem protestar i exigir responsabilitats, mentre veiem que aquestes s'eludeixen i els casos de corrupció afloren arreu.

I la tarda de l'1 de maig, en la manifestació alternativa als sindicats, altra vegada un fort dispostiu d'antiavalots ens amenaçava com si fóssim potencials criminals, violentant el dret de manifestació, només perquè qüestionem que la crisis ha estat provocada per il·legítims rescats, amb diner públic, de bancs privats que s'havien equivocat en les seves operacions econòmiques. I cada carrer per on passava la manifestació era taponat lateralment per desenes de furgonetes de les que sortien els antiavalots ostentosament. Això crispava l'ambient, però els manifestants no queien en la provocació, fins que en el creuament de Còrsega amb Enric Granados, els antiavalots, de sobte i per la força, van dividir la manifestació en dos, separant el cap de la cua, i van posar molt nerviosa la gent. Llavors sí que una part dels manifestants van reaccionar i va haver-hi corredisses, llançament de pedres i es van trencar aparadors.

Però quin dret tenen a tallar una manifestació que avança tranquil·lament? Atempten contra el dret de manifestació! Després han al·legat que era perquè ens acostavem a la Diagonal i no es podia interrompre el seu tràfic en un dia que jugava el Barça. Vinga va! ¿No es pot tallar la Diagonal, ni un moment, per protestar per una crisis que ens està matant, perquè hi ha un partit de futbol? És que frivolitzen el patiment social que existeix i actuen com si fossin els amos i senyors del carrer! Si volen crear ràbia, la veritat és que ho fan molt bé, però compte on ens pot portar això i miro, per exemple, cap a Grècia...

A més d'inapropiat, és que tots aquests jocs de soldadets costen diners i és un malgastament intolerable en el moment actual: Calculen que només el dispositiu del 30 d'abril va costar uns 95.000 euros! I l'1 de maig teníem sobre nostre el recurrent helicòpter dels Mossos que ens costa 2.721 euros cada hora de vol... Indignant, senyor Espadaler! L'única nota positiva és que, malgrat els antiavalots lluïen escopetes de bales de goma, no es van ni atrevir a utilitzar-les. Almenys en aquest aspecte, els hem començat a posar al seu lloc i aviat les hauran de prohibir.


(Carta 330) 

Publicat com a mínim a: La Directa (publicat com a article), El Far del Baix Llobregat, Anoia Diari, Rebelion.org.

3 comentaris: