21 de maig del 2018

ELECCIONS PRESIDENCIALS A VENEÇUELA

Com que gran part de l'oposició les ha boicotejat, sobretot perquè creia que no guanyaria, la participació ha estat del 46%. Maduro ha guanyat amb 5.823.728 vots (68% del total) i l'oposició que s'hi presentava ha tret 1.820.552 vots (21%).

En les eleccions presidencials de 2013, amb una participació del 80%, Maduro va guanyar amb 7.505.338 vots contra l'oposició que va tenir 7.363.980 vots.

Però recentment, en les eleccions a governadors de 2017, tenim resultats chavistes molt semblants als de les eleccions actuals. En aquelles eleccions, amb una participació del 61 %, el bloc chavista va treure 5.814.903 vots per 4.983.626 de l'oposició que aquella vegada sí s'hi va presentar.

QUÈ MOSTREN LES ELECCIONS?


Maduro ha tret menys vots que en les anteriors eleccions presidencials (marcades per la mort de Chávez i la competició que l'oposició va crear per desbancar a Maduro). Ara ha tingut 1,54 milions de vots menys. Però respecte a les eleccions a governadors, ja en el clima actual de desabastiment, crisi econòmica i manifestacions opositores, el chavisme ha tret semblant número de vots.

Per tant, s'observa que, en el clima enrarit i de boicot de l'oposició, hi ha hagut menys fervor electoral, normal, però podem intuir que l'oposició hagués perdut perquè sembla que el número de vots hagués pogut ser semblant al de les eleccions de governadors, on l'oposició no va arribar als 5 milions de vots que, en canvi, Maduro supera sempre.

EL PERQUÈ D'AQUESTA SITUACIÓ


L'oposició demostra que el seu projecte de país (neoliberalisme, reducció de les prestacions socials, ajuda als empresaris i desigualtat social) no es pot explicar obertament sense causar rebuig a una població que valora positivament un govern per als més desfavorits i llavors tot ho juga a fer fora "al malo" amb acusacions de pobresa, corrupció, dictadura, delinquència,... L'oposició no pot rivalitzar amb el chavisme amb el seu projecte de país i no creu que pugui desbancar a Maduro democràticament, per tant opta per estratègies de desestabilització econòmica, política i internacional.

EL FUTUR?

Si l'oposició segueix girant l'esquena a la pugna democràtica, es podria arribar a situacions de violència, golpisme i/o guerra. Esperem per a tots els veneçolans que Maduro es mantingui fort però obert al diàleg, i que l'oposició no ignori el sofriment dels més pobres a costa d'intentar aconseguir els seus objectius polítics a tota costa i que canvi d'estratègia per acceptar el camí democràtic.

(Carta 471)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada