21 de juliol de 2017

INJUSTES CONDEMNES MARROQUÍS A SAHARAUIS

[En catalán, abajo en español] 

El 19 de juliol s’ha condemnat al Marroc a 20 activistes saharauis amb penes de cadena perpètua, 30 i 20 anys per haver participat en una mena d’”acampada 15M” al Sàhara Occidental. 

Després de ser una colònia espanyola, el Sàhara Occidental va ser ocupat militarment pel Marroc el 1975. Els saharauis viuen marginats en la seva pròpia terra, així que el 10 octubre de 2010 es va iniciar una acampada de 20.000 saharauis a la zona de Gdeim Izik, per reclamar els drets socials, polítics i econòmics dels saharauis. De fons hi havia la reivindicació del seu dret d’autodeterminació, reconegut per l’ONU però impedit sistemàticament pel Marroc. 

El govern marroquí va començar a dir que s’havia de desallotjar el campament perquè estava organitzat per criminals que retenien els acampats per la força, i el 8 de novembre de 2010 ho va portar a terme violentament, cosa que va provocar disturbis en tot el territori. Dels 300 saharauis detinguts, se’n va seleccionar 24 per ser coneguts activistes. Se’ls imputava haver mort 11 policies marroquins. Però no és molt creïble que morissin 4 saharauis i 11 policies ben protegits i armats. A més, d’aquests suposats policies morts no se n’ha vist mai les famílies, ni se’n coneixen els noms, ni se’ls ha fet autòpsies.

El 2013, un tribunal militar va condemnar-los a cadenes perpètues, 30 i 20 anys sense aportar proves ni establir vinculació entre els processats i els morts. Després de crítiques per part d'organismes internacionals de defensa dels drets humans, el Marroc va anul·lar el judici i ara un tribunal civil de Salé ha ratificat pràcticament les mateixes penes que el tribunal militar.

Us imagineu que us empresonessin de per vida per haver participat al 15M? Espanya ha d’afrontar que va descolonitzar incorrectament el Sàhara Occidental donant lloc a l’ocupació il·legal per part del Marroc.[En español]


INJUSTAS CONDENAS MARROQUIES A SAHARAUIS

El 19 de julio se ha condenado en Marruecos a 20 activistas saharauis con penas de cadena perpetua, 30 y 20 años por haber participado en una especie de "acampada 15M" en el Sahara Occidental.

Después de ser una colonia española, el Sáhara Occidental fue ocupado militarmente por Marruecos en 1975. Los saharauis viven marginados en su propia tierra, así que el 10 octubre de 2010 se inició una acampada de 20.000 saharauis en la zona de Gdeim Izik, para reclamar los derechos sociales, políticos y económicos de los saharauis. De fondo estaba la reivindicación de su derecho de autodeterminación, reconocido por la ONU pero impedido sistemáticamente por Marruecos.

El gobierno marroquí empezó a decir que había que desalojar el campamento porque estaba organizado por criminales que retenían los acampados por la fuerza, y el 8 de noviembre de 2010 lo llevó a cabo violentamente, lo que provocó disturbios en todo el territorio. De los 300 saharauis detenidos, se seleccionó 24 por ser conocidos activistas. Se les imputaba haber matado 11 policías marroquíes. Pero no es muy creíble que murieran 4 saharauis y 11 policías bien protegidos y armados. Además, de estos supuestos policías muertos no se ha visto nunca sus familias, ni se conocen sus nombres, ni se les ha hecho autopsias.

En 2013, un tribunal militar los condenó a cadenas perpetuas, 30 y 20 años sin aportar pruebas ni establecer vinculación entre los procesados ​​y los muertos. Después de críticas por parte de organismos internacionales de defensa de los derechos humanos, Marruecos anuló el juicio y ahora un tribunal civil de Salé ha ratificado prácticamente las mismas penas que el tribunal militar.

¿Te imaginas que te encarcelaran de por vida por haber participado en el 15M? España debe afrontar que descolonizó incorrectamente el Sahara Occidental dando lugar a la ocupación ilegal por parte de Marruecos.


(Carta 461)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada