29 de maig de 2014

SERIOSAMENT: DISSOLEM LA BRIMO DELS MOSSOS?


Manifestació de suport a Can Vies
Sembla que faci broma amb la revolada mediàtica d'aquests dies respecte de Can Vies, però ho dic seriosament. En la Catalunya que volem, la millor opció seria tenir uns Mossos d'Esquadra sense Brigada Mobil d'antiavalots. Els moviments socials, en la seva croada per millorar i transformar la societat, no oblidem els cossos de seguretat. Ja hem aconseguit que se'ls prohibeixi una arma lesiva com són les bales de goma, i també hem fet fora un mal comandament. En la campanya per seguir millorant-la proposem, ara sí seriosament, dissoldre la BRIMO. Amb més motiu encara en el marc de conflicte social que es viu aquests dies Barcelona. 

Els Mossos s'encarreguen de qüestions molt importants: homicidis, màfies, delinqüència, violència de gènere, gestió del transit,... però resulta que totes aquestes unitats han patit retallades mentre que el cos d'antiavalots ha rebut una dotació extra de 2 milions d'euros per nous materials, armes, furgonetes... 2 milions d'euros en plena crisi! És que les manifestacions són el problema més greu de la societat? Més que els aspectes abans mencionats? No! El que ho explica és que, els polítics tenen por del poble, tenen por que es revolti davant la pobresa, o millor dit empobriment, i volen poder-lo reprimir si fes falta. Però no fa falta, la veritat és que el poble es porta molt bé, massa bé. A altres latitud sí hi ha violència de veritat (a Ucraïna, per posar un exemple...).

Noi a qui li han rebentat l'oïda mentre anava en bicicleta
Algú aixecarà el braç i dirà “I què passa amb els violents que hi ha a les manifestacions?”. ¿Es refereixen als que han trencat ulls, i que l'altre dia van trencar l'oïda a un manifestant d'un cop de porra? “No, no, ens referim als violents de part dels manifestants!”. Ah, el mantra político-mediàtic! En realitat què vol dir això de “violents”? Vol dir que són persones violentes de natural que aprofiten qualsevol excusa per exercir-la, com he sentit dir a Espadaler i a Trias? Totalment fals! Estarem d'acord o no amb la reacció, però tots sabem que la gent s'enfada per certes coses i no per altres.

I de quin tipus de violència estem parlant? Morts? Ferits? O trencadisses i focs? Més aviat això últim, oi? Val, llavors és més vandalisme contra mobiliari públic que violència pròpiament dita (que té connotacions d'atacs contra persones). I és que els manifestants no han ferit mai a un ciutadà de a peu! “Però és que també ataquen a la policia!” Bé, això ja és capítol a part. Un dels motius pels que crec que s'hauria de dissoldre la BRIMO és perquè la seva sola aparició en una manifestació, ja incentiva la confrontació. A la última vaga general, quan els manifestants desfilaven per Via Laietana a l'altura de la Plaça de la Catedral. A un cantó hi havia un cordó impressionant de Mossos. A l'altra banda de la Via Laietana, la Patronal del Treball, enemic número u del proletariat. No podent-se controlar els treballadors van començar a llançar crits primer i alguns objectes després. Cap a on? Cap a la Patronal? No! La gent donant l'esquena a la Patronal, s'encarava cap al cordó policial que era qui focalitzava la bronca. S'entén? 

No tothom ho està passant bé en aquesta societat, no tothom està feliç amb el sistema capitalista-consumista-competitiu que està organitzat. I algunes persones disconformes creuen que ho han d'expressar socialment. Senten impotència i ràbia perquè els sembla que tot està “atado y bien atado”. Llavors, quan apareixen uns policies vestits com robocops, diran ells que la indumentària és defensiva, però el cert és que generen amenaça i inquietud, que és el menys indicat per contenir a algú que sent ràbia. En realitat no prevenen res, sinó que més aviat, els enfrontament amb la policia representen metafòricament l'oposició al sistema opressor, i permeten simbolitzar el desacord d'una persona enfadada políticament amb la institucionalitat.

Resistència no-violenta davant la policia
A més, estan abillats amb tanta protecció que, a part d'amagar les persones que hi ha dins (semblen més màquines que éssers humans), també les fan semblar invulnerables. Llavors dialogant amb gent que tira pedres a la policia, els he preguntat: “¿Si un policia antiavalots s'ajupís davant vostre a recollir alguna cosa i li caigués el casc, deixant el seu cap al descobert, aprofitaríeu l'oportunitat per colpejar-lo amb una pedra o pal i ferir-lo greument o matar-lo?” La cara de sorpresa per la pregunta no deixava lloc a dubtes: Tiren pedres a la policia, precisament perquè creuen que no els faran mal, com una manera d'“expressar” rebuig al que representen. I quan em defensaven que calia enfrontar-se a la policia, els preguntava: “I fins a on estaríeu disposats a arribar i què creieu que aconseguiríeu? Aniríeu pujant el nivell fins a matar com feia ETA?” I també llavors se'ls desencaixava la boca. Atenció! En realitat, no són violents, simplement volen escenificar de la manera més grandiloqüent el seu descontentament però, excepte casos clínics puntuals, són gent amb bons valors, que desitgen millorar el món i no volen fer mal de veritat. 

Aleshores, en aquest marc d'anàlisis: ¿Per què hem de gastar tants i tants diners per mantenir un cos que només serveix com a boc expiatori en unes escenificacions de la mala llet social? És un d'aquells casos en que la pretesa solució ha perdut de vista el problema pel que va ser creat i ja no l'arregla sinó tot el contrari. Però ningú sembla adonar-se'n i la gent repeteix convençuda "a ningú li agrada l'ús de la violència policial, però mira quins disturbis, calen els antiavalots...". Res a veure, és com enviar un piròman a apagar focs argüint que els focs són greus i delmen els boscos. Per tant, proposem que, en la nova Catalunya, la policia fos present en les manifestacions, de forma tranquil·la i confiada, en forma de parelles de Mossos, a l'estil bobbies anglesos. Més discrets, menys intimidadors, més “vulnerables” (o tan vulnerables com els manifestants), més propers... preparats per a donar solució a petits conflictes entre la ciutadania. 

Però la mà tornarà a demanar d'intervenir: “Però sense antiavalots, llavors la ràbia que dius faria cremar containers, bancs, etc... i aquests bobbies no ho podrien impedir!”. I llavors arribem al cap del carrer de la qüestió... Per què la gent està enfadada? Podem fer alguna cosa perquè la gent no tingui aquest malestar interior? En la majoria de casos sí! I els polítics que tant s'estripen les vestidures amb la "violència" de part dels manifestants són en gran part el problema. No de la crisis en si, sinó de la gestió de la crisis. A qui li donen prioritat? Qui tenen en compte i qui no? Per què ajuden els bancs sense condicions? Per què redueixen els impostos als rics? (un 20% des de la transició fins ara!). Per què generen les condicions per a la corrupció i frau a hisenda? ¿Podem somniar una societat catalana on la gestió pública no generi ràbia? La convivència implica en alguns moments cert malestar, certs desacords, però si aquests es dirimeixin democràticament i no fraudulentament, el malestar portaria a negociacions i acords, i no derivaria en ràbia. És clar que si es vol governar sense escoltar, sense representar els més febles, i sense velar pel bé comú, llavors sí que necessites un exèrcit de soldats que permetin reduir la societat i fer-li acceptar aquesta manera de governar, que és el que passava, per exemple, a l'Edat Mitjana.

Can Vies
I en el cas concret de Can Vies, es pot somniar una negociació sense imposicions? En la que s'accepti que era un equipament públic gestionat de manera diferent? D'una manera que també ha de tenir el seu lloc en una societat plural? Simplement són lògiques polítiques diferents: la lògica institucional i la lògica de sobirania ciutadana i popular. I no és més democràtica ni legítima la institucional... El centre ocupat era un orgull dels moviments socials i del barri i, durant 17 anys, havia fet possibles infinitat de reunions, festes, xerrades, conferències, etc... per la que havien passat milers de persones. Les que ara es solidaritzen i sorprenen a l'Ajuntament. Perquè enderrocar tot un edifici és tan o més destructor que cremar un container. 

¿Com us sembla que es valoraria si, la propera vegada que estiguéssim disputant alguna cosa amb Trias o amb Manel Prat, lloguéssim una grua i enderroquéssim una seu de CiU o una comissaria? No em puc arribar ni a imaginar els escarafalls dels polítics i tertulians! Hauríem creuat una línia vermella i hi hauria una cacera de bruixes!

I en les negociacions sobre Can Vies, la condició de l'Ajuntament era que se sortís temporalment de l'edifici per tal de remodelar-lo i que després es podria tornar a utilitzar, mentre que els que el gestionaven, desconfiant, plantejaven remodelar-lo posant els diners ells mateixos, perquè veien venir que l'Ajuntament l'enderrocaria quan sortissin, com s'ha confirmat ara que l'Ajuntament ha actuat unilateralment. És vergonyós el poc transparents que són i mostra com entenen la democràcia: intenten aparentar una cosa diferent del que són. Perquè executen aquest desallotjament quan ja no els pot afectar el resultat de les eleccions europees, i volent fer-ho el més lluny possible de les municipals. Aquests càlculs de l'impacte de l'enderrocament, els ha portat a fer-ho el dia després de la contesa electoral! I a més cremant un Manel Prat amortitzadíssim amb el cas d'Ester Quintana i altres...

Realment Trias ha signat la seva futura derrota municipal, i els socialistes no seran el recanvi anant com van de derrota en derrota. Per tant, necessitaríem alguna cosa millor que destronés aquests dos partits impropis que s'han anat alternant en la ciutat. 

Mentrestant podem dissoldre la BRIMO: un cos que malaguanya diners públics, que suposa un perill per als manifestants, i que aconsegueix el contrari del que suposadament hauria d'aconseguir.

(carta 348) 


Publicat com a mínim a: L'independent de Gràcia (aparegut com a article en dues entregues), L'independent de Barberà (aparegut com a article, però molt escurçat), El Periscopi d'Andorra.Molt interessant el vídeo aquí amb una resistència no-violenta davant els Mossos fins que aquests marxen: http://www.vilaweb.cat/noticia/4193859/20140526/tensio-primeres-carregues-mossos-protesten-desallotjament-can-vies.html

13 comentaris:

 1. La brimo es simptoma, pero el problema és general. Els mossos son un cos policial amb estructura, valors i tàctiques heretades de la dictadura, sha de regenerar tota la institució. Jo visc en una població on cada estiu, envien a fer pràctiques els mossos que acaben de graduarse. El nivell de violència i carències democràtiques que mostren son insoportables. Surten així de fàbrica perque aquest es el model, una policia represiva que no busca mantenir l ordre, tan sols imposarlo en els seus termes, una vergonya.

  A les manifestacions es claríssim, si una columna de gent avança de forma pacífica i tu la bloquejes generes conflicte, seria tant fàcil com retrocedir. Si no estan fent res per què aturarlos?

  Crec que no és tan problema de tenir una brigada anti avalots, que en certs moments pot ser útil, sino dels mètodes que empren i la gent que la dirigeix. Ara per ara la brimo només serveix perque qualsevol conflicte escali fins a ferse incontrolable.

  ResponSuprimeix
 2. Fas pena. No tiren pedres x fer mal??? Clar, ni coctels molotov, ni res de res. Quin fàstic.

  ResponSuprimeix
 3. Gràcies Anònim 1. Crec que tens molta raó.

  Gràcies Anònim 2. Crec que no tens raó. Tu t'imagines que realment volguessin fer mal? Hi hauria ferits i morts. Mira el que passa a Ucraïna, per exemple, on hi ha una altra cultura de l'enfrontament. Si volguessin fer mal, hi hauria manifestants amb ganivets i altres armes. Porten martells per trencar vidres. Realment, hi ha molt foc, molt contenidor mogut i molt vidre trencat, però són coses més efectistes que altra cosa. Fins i tot algo com lo de la furgoneta de TV3 que ha estat tant comentat. S'ha cremat el vehicle, però seria tan fàcil fer-li mal a un periodista i no passa. Si no hi volem veure clar, agafarem por i desenfocarem. No et sembla Anònim 2?
  En tot cas, preferiria que argumentessis el que dius més que no els exproperis i desqualificacions. Espero els teus comentaris.

  Podeu signar els vostres comentaris també, gràcies.
  Atentament.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Jordi en el teu raonament on queda la democràcia? Les institucions son reflex de la voluntat popular, no creus que el senyor Trias estar legitimat per dur a terme els projectes que cregui oportuns, amb el suport electoral rebut? L'any que ve, tornem a tenir eleccions municipals, per tant, Trias tornara a les urnes i els Barcelonins i Barceloninas votaran lliurement qui els doni la gana, si les CUP, treuen el suport necessasari de la ciutadanía podran cambiar la relació del ajuntament en vers la societat i els barris, pero el fet que no tinguin el suport legal per fer-ho, vol dir que potser el seu model de societat no interesa a tanta gent com volen fer creure. Jo penso que determinats populismes son miseria, en totes les seves formas. Tenim el malvat Felip Puig que va fer perdre un ull a Esther Quintana... pero ningú diu que amb la consellera Tura i el Conseller Saura, 12 personas van perdre un ull per pilota de goma, com es que nomes coneixem el cas d'Esther Quintana? Perque es una victima de responsables politics de dretas no de esquerras, demagògia i populisme.
   En una societat democratica ha de haber policia que garanteixi la sobirania de la majoría davant de minorias radicals que no acceptan la democrácia, entenc aquests com a violents que creman cosas, ja que no tenen suficient suport social, haviam si atian a la por poden fer passar les seves reivindicacions peti qui peti. No amic Jordi, mes enllà de la voluntat o no de fer mal, que això es molt relatiu, en tot cas encara que sigui nomès per intimidar o asusta, es altament antidemocratic, es una extorció... "si no ens deixeu tornar a can vies..." Davant això, com a ciutada que vota, demano a les institucions del meu pais que no cedeixin els radicals, aquesta actitud no te de tenir premi, el contrari, una aplicació estricte de la llei, per avisar a navegants, qui vulgui imposar la seva voluntat sobre els altres amb metodas no democratics acabara a la presó per reinserirse, perquè crec que tots els que utilitsan la violència per arribar els seus fins nomès mereixan el fracas i el castig. Potser la seva causa s'et fa simpatica, pero i si dema ho fan els favorables a la tauromaquia? o els contraris a el procés català? Si cada colectiu en desacord amb la majoría prenes la mateixa determinació no podriam viure a casa nostra, gracies els Mossos d'Esquadra, podem prevenir això i segui sent una societat prospera, lliure i democràtica.

   Suprimeix
  2. Totalment d'acord, aquí sembla que les esquerres són els salvadors del món!! ningú parla de l'etapa Saura, el mal que va fer a la societat o de les relacions de la CUP amb els abertzales bascos, ara diran que el radical David Fernandez és un exemple a seguir

   Suprimeix
 4. Molt d'acord amb la teva resposta a l'Anònim 2, Jordi. De totes maneres, si la cosa es va deixant podrir -que potser és precisament el que es busca- els nivells poden pujar més i acostar-nos al model ucraïnès que comentes. Esperem que no. Salut.

  ResponSuprimeix
 5. Si la culpa és dels mossos, podriem fer una prova que segurament molts mossos estarien encantats de fer, a la propera manifestació tots els mossos a casa, amb la familia i mirant la televisió (sí, tenen familia, no son robots), i a veure que passa. I a més ho aplicaria en altres camps, deixar de fer l'àmbi rural, i així a veure si deixen de robar als pagesos, i no entrar a dins a les cases, així igual acaben els maltractaments, no ajudar a reduir els malalts mentals al servei sanitari, a veure si es tranquilitzen... Es pot provar, perquè no? Així tindriem una policia impecable.
  Ah! gràcies per no matar a una persona i només fer-los una mica de mal, una miqueta només eh?

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Això és el que haurien de fer, per exemple el proper 12 d'octubre, deixar que els feixistes de dretes arribin a les mans amb els radicals d'esquerres, a veure el que triguen en cridar la policia. És molt bonic fer la revolució des d'un paper o amagat dins la massa de manifestants.

   Suprimeix
  2. I com la faries, la revolució, si no és molt preguntar?

   Si tothom fos com tu encara manarien els reis i hi hauria esclavitud. I de votar les dones ni en parlaríem.

   Suprimeix
  3. Yo lo que haría es dejar a los okupas que sigan limpiando de escombros la pocilga esa, a ver si resulta que los ojos perdidos aparecen por ahí!!!

   Suprimeix
 6. Una curiosidad, ¿cómo le va al casteller Sergi por el talego? ¿qué tal ha sentado que el Parlament niegue que la Quintana fue herida por una pelota de goma? ¿Dónde están los de Ojo con tu ojete?

  ResponSuprimeix