11 de maig del 2009

VOLEU TRANSGÈNICS A CATALUNYA?

Sabíeu que el cultiu de varietats transgèniques es va introduir massivament a finals dels 90 de la mà del PP? Sabíeu que no se n’ha fet cap suspensió per part de l’actual govern i que l’Estat espanyol és el país de la UE que més en cultiva? Sabíeu que Catalunya és la zona de l’Estat espanyol que en té més hectàrees? Sabíeu que és impossible impedir la contaminació dels cultius no-transgènics? Sabíeu que Alemanya, França, Polònia, Àustria, Luxemburg, Grècia i Hongria n’han prohibit el conreu? Heu llegit a algun mitjà de comunicació que la campanya “Som lo que sembrem” ha presentat, al Parlament de Catalunya, una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per declarar Catalunya lliure de transgènics amb el suport de 105.000 persones? Com és que tot això no se sap? Potser és perquè les multinacionals que estan darrera d’aquest negoci són molt i molt poderoses. Així sembla quan, el passat 6 de maig, CiU i PSC van presentar una esmena a la totalitat contra l’ILP que podria fer que ni se n’arribés a discutir al Parlament. Per què no permeten que se’n puguin exposar els motius? De què tenen por? Tractant-se d’un sistema que s’anomena democràtic, aquest comportament és inacceptable i, si es pot produir sense que hi hagi protesta social, és per la complicitat dels mitjans de comunicació que tapen actuacions tan prepotents i antidemocràtiques. Necessitem un sistema democràtic que estigui a l’alçada dels temps actuals, i això implica que s’abandoni la mera democràcia representativa per donar pas a un sistema que permeti la participació dels ciutadans que ho desitgin.

(Carta 239)

Publicat com a mínim a:
El País, Avui (carta destacada), L'independent de Gràcia, El Diario Montañés, Estrella Digital.

2 comentaris:

  1. Hola Jordi,

    No, no en volem de transgènics, ni les 105.000 persones que han signat i donat suport a la Iniciativa Legislativa Popular ni, de ben segur, tots els ciutadans i ciutadanes que no rebem una informació mínima sobre els aliments que estem consumint, sobre els llocs on estem vivint tocant a plantacions de transgènics.
    Gràcies a la tasca de plataformes ciutadanes com "Som lo que sembrem" hem rebut per primera vegada informació sobre un tema d'abast mundial i que ens toca a nosaltres de ple. Una informació que, amb transparència, ens hauríen d'haver donat els mitjans de comunicació de Catalunya "al nostre servei".

    El debat en el Parlament és un oportunitat única per a donar a conèixer quin abast té això dels transgènics, de què estem parlant, com afecta i com pot afectar la nostra salut i la de les generacions per venir, el nostre territori, els interessos en els beneficis d'uns pocs, molt pocs, per a prejudici de la immensa majoria.
    Estic totalment d'acord amb tu. No podem parlar d'estat democràtic quan s'escatima i es nega el dret a la informació, a la deliberació i si cal confrontació de coneixements, de discursos, d'interessos.
    I parlen de desafecció... a què hem de ser afectes?

    Gràcies pel blog i per la teva dedicació en informar-nos.

    Marina

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies a tu Marina pel comentari. M'animes a seguir.

    ResponElimina