1 de maig del 2009

PARADOXES DE L’1 DE MAIG

Arrel de l’1 de maig, escolto que avui dia ja no hi ha classes i, per tant, ja no hi ha lluita de classes. No se si hi ha lluita de classes, però que hi ha classes socials ho tinc claríssim. El que passa és que al poder econòmic li interessa plantejar un escenari laboral format per individus aïllats i, de cap manera, per classes. Els fa pànic que els treballadors amb necessitats semblants puguin tenir sentiment de classe i organitzar-se i reivindicar amb força des de la unió. Paradoxalment, els mateixos que diuen que això de les classes socials està passat de moda, són els que recolzen la nova Llei Educativa de Catalunya (LEC). Aquesta llei aposta per continuar amb dues xarxes educatives paral·leles: una de pública i una de privada-concertada, de manera que segueix dedicant ingents quantitats de diners a finançar escoles privades. I dic que és paradoxal perquè la gent d’esquerres que defensa l’escola pública i demana que es retirin els concerts a escoles privades, vol que tots els infants vagin a les escoles públiques, de manera que l’escola es convertiria en una experiència interclassista, com succeix als països nòrdics. En canvi, els espantats per la possibilitat que es desenvolupi una lluita de classes que afecti els seus interessos i privilegis, també aposten per la doble xarxa educativa en la que, implícitament, es planteja que hi hagi escoles públiques on es concentri la classe baixa i, per altra banda, escoles privades-concertades on accedeixi la classe alta i part de la classe mitjana. D’aquesta manera, mentre busquen el privilegi dels fills de les classes altes, sense voler-ho, estan abonant una segregació que pot augmentar les possibilitats de la lluita de classes que temen i que, en realitat, tan sana seria socialment...

(Carta 237)

Publicat com a mínim a: El País, Avui, El Punt (carta destacada), Viure als Pirineus, Diari de Tarragona, Setmanari Directa, La Verdad de Murcia, El Setmanari, ADN.

5 comentaris:

  1. Hola Jordi,

    M'agradat molt aquesta carta. L'he llegit a El País. Pense com tu i m'agrada com ho dius.

    Una abraçada:

    Noelia

    ResponElimina
  2. Caram Noelia. Quin 'subidón' rebre comentaris així... Moltes gràcies. No l'he vist a El País... Quin dia la van publicar? Petons.

    ResponElimina
  3. El 4 de maig a l'edició impressa. En la digital no està. Et vaig buscar perque els lectors poden donar puntuació a les cartes i com no estaves vaig acabar trobant aquest blog. M'alegre. No he llegit res més però els temes m'agraden. Besets.

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies per la info, Noelia, no ho tenia registrat i m'agrada saber on es publiquen les cartes. M'anima... Doncs ja aniràs llegint, si vols, i m'agradarà anar sabent què en penses tu... ;-) Petons.

    ResponElimina