6 de maig del 2008

REFERÈNDUM D’AUTONOMIA A BOLÍVIA

He estat dues vegades a Bolívia entrevistant tot tipus de persones sobre temes político-socials. Recordo quan, amb una amiga boliviana, vam entrevistar un portaveu del Comité Pro-Santa Cruz, una agrupació sobretot oligàrquica i empresarial, que abandera la idea d’independència de la “media luna” o “nación camba” (l’est no andí del país). El portaveu actuava com si la meva amiga no hi fos (per ser “colla”, és a dir, per tenir trets indígenes dels Andes) i em confessava amb aires de superioritat que ell també tenia sang espanyola. Sempre hi ha hagut aquest racisme a Bolívia i no se superarà fàcilment pel simple fet de tenir un president indígena. Però és que a més l’Evo Morales representa uns ideals d’esquerres que volen oferir igualtat d’oportunitats a tots, que els indígenes deixin de ser “invisibles” políticament, redistribuir les riqueses i assegurar-se que les multinacionals passen, de pagar uns impostos de riure, a pagar-ne uns de normals en un país sobirà. De manera que la rica classe empresarial de Santa Cruz ha manipulat els sentiments de la gent a través d’aquesta idea autonomista sobrevinguda, que ells assimilen a l’Estat de les autonomies espanyol. I això es pot malinterpretar des de Catalunya perquè nosaltres entenem l’autonomia i la idea d’independència des de la nostra condició de poble històric, amb una identitat pròpia que sentim amenaçada dins la idea d’Espanya actual, més que no pas per no voler compartir els nostres recursos, mentre que el departament de Santa Cruz no el constitueix un poble històric sinó que va ser creat amb criteris funcionals de divisió territorial. Tampoc defensen l’autonomia per veritable fervor descentralitzador, perquè, per exemple, no accepten la reclamació dels indígenes guaranís, al sud de Santa Cruz, de constituir un departament propi, i no ho poden acceptar perquè allí s’hi concentra la majoria del petroli i del gas bolivià que és el que precisament volen controlar a través de l’autonomia departamental. Els rics sempre han governat Bolívia gràcies a dictadures, a fraus electorals i/o a la poca participació electoral dels pobres, i no suporten la idea d’haver perdut part del poder. Volen aprofitar que governen alguns departaments per, a través de l’autonomia, gaudir del màxim poder possible i fer de contrapès al procés d’esquerres que amenaça els seus indignes privilegis.

(Carta 214)

Publicat a: Més Ciutat Esplugues, Més Ciutat Cornellà, L'independent de Sant Adrià (aparegut com a article), La Tortuga, Setmanari La Directa, Zona Sec.

2 comentaris:

  1. Jordi, felicitats per les 215 cartes i endavant que en volem moltes més !!! ;D

    ResponElimina
  2. hola, molt bé la teva carta. per cert, vaig de viatge a bolivia aquest estiu. Em pots recomanar un itinerari per fer en 7 dies?

    salut

    jaume

    el meu correu és jaumeaki@hotmail.com

    ResponElimina