5 de gener del 2008

NO ÉS UNA CARTA ALS REIS, ÉS UNA LEGÍTIMA EXIGÈNCIA

En ple període nadalenc, quan em disposava a comprar compulsivament i a afartar-me com un bon ciutadà mitjà, em van caure a les mans un parell d’informes sobre la pobresa a Catalunya, amb dades que normalment no debatem: un era de Càrites i l’altre de la Fundació Bofill. Com a titulars podem extreure que un 25% de les famílies han passat per una situació de pobresa i un 11% no se n’han pogut sortir. A més aquests percentatges no han disminuït en l’última dècada malgrat el creixement econòmic. Una altra dada: 200.000 persones (sobretot vídues) cobren pensions per sota del llindar d’extrema pobresa xifrat en 532 euros. Amb un 1% del pressupost de la Generalitat de Catalunya (12 milions d’euros) se’ls podria augmentar les pensions i reduir a la meitat la pobresa extrema. A banda hi ha un número semblant de persones indocumentades als quals costaria més d’arribar perquè no consten a les estadístiques. Davant d’aquestes xifres, penso que la prioritat número u d’un govern que vol ser d’esquerres hauria de ser eradicar aquestes situacions d’indignitat. Abans que els polítics s’excusin per manca de pressupost, assenyalaré algunes partides públiques que es podrien haver estalviat amb una prèvia explicació a la població del lloable redireccionament dels fons: La Generalitat s’ha gastat 73.000 euros en postals de Nadal. L’Ajuntament de Barcelona està dedicant 38.000 euros a l’enllumenat nadalenc. S’han gastat 500.000 euros en la desfilada dels Reis Mags a Barcelona. I faig aquest recompte una mica frívol per mostrar que vivim d’esquenes a la pobresa de molts conciutadans, però segurament es podria aconseguir una quantitat més gran de diners en les següents partides: la Generalitat ha acordat pagar 12 milions d’euros a la multinacional Microsoft en llicències d’us del seu software. ¿No podríem utilitzar programari Linux no privatiu i gratuït com fan Brasil, Veneçuela o Extremadura? I ara parlem d’un veritable càncer per a la societat: la corrupció. Un amic que treballa a una constructora que executa projectes públics em va confessar que les Administracions paguen més del compte per tal que es faci la feina en temps récord per tenir les obres enllestides abans de les eleccions, cosa que suposa un ús il·lícit de fons públics i un risc per als treballadors (com ha passat amb els 14 morts a les obres de l’AVE). I aquest amic també em va confirmar que les constructores pagaven i segueixen pagant comissions a canvi de les adjudicacions i que són superiors al 3%. En fi, potser estic demanant massa... però, sabent com són les dretes, només volia que es notés que tenim un govern d’esquerres.

(Carta 199)

Publicat com a mínim a: Setmanari Directa, Canalsolidari.org, Línia Barcelona, El Triangle (destacat), La Burxa, Zona Sec.

2 comentaris:

  1. Jo la veritat és que he fet algunes compres compulsives ... està molt bé la carta. Ei i la propera serà la número 200!!!

    ResponElimina
  2. Bé companys i companyes, hem d'admetre que no vivim una de les millors èpoques però hem de reconèixer ke el nostre govern d'eskerres ha fet ke: els immigrants ocupin els llocs de feines ke els d'akí no volem, ke els nens i nenes a les escoles aprenguin obligatòriament el català, ke akest any la inversió militar respecte a l’any 2007 augmentarà un 27,7%, ke ens posaran l'AVE, ke creixerà la inversió gràcies a l'augment moderat dels salaris (gràcies sindicats majoritaris), ke les necessitats bàsiques les tindrem molt ben cobertes, com els nostres estimats polítics, ke hi hauran més mossos de kuadra per la nostra seguretat. Ké més volem?

    ResponElimina