17 de desembre del 2007

EUROPA DÓNA LLIÇONS DE DEMOCRÀCIA

És molt comú entre els europeus creure’ns els dipositaris màxims de les essències democràtiques. Des d’aquest pedestal, per exemple, s’ha estat insinuant, quan no acusant obertament, d’antidemocràtic el govern de Veneçuela, i ara s’ha passat de puntetes sobre l’acceptació de Chávez del resultat del referèndum. Des de l’autoritat moral europea també es recela de l’actual procés bolivià que ha estat aguantant, a l’Assemblea Constituent i al carrer, una obstaculització permanent per part de la dreta i els mitjans de comunicació privats per fer inviable la nova constitució, i malgrat això Evo Morales ha intentat incloure les postures opositores intransigents ratllant el deixar-se prendre el pèl. Les aigües tornaran al riu amb el referèndum al poble. Enfront d’aquests exercicis sense pedigrí, Europa aposta per l’exemple. El 13 de desembre els vint-i-set estats de l’UE van aprovar a Lisboa un tractat que és pràcticament idèntic al fracassat Tractat Constitucional Europeu (TCE). I, com que no estaven segurs que els ciutadans no tornessin a rebutjar el Tractat, han decidit no sotmetre’l a consulta popular.¿Us imagineu què s’hagués dit des d’Europa si Chávez o Evo haguessin tirat pel dret amb els seus projectes constitucionals? Se’ls hagués tractat sense pietat d’absolutistes, autoritaris, antidemocràtics... En canvi, a Europea, després de dos anys d’eufemística “reflexió”, s’ha aprovat d’esquenes als ciutadans un Tractat que no corregeix el camí que va ser rebutjat en el referèndum al TCE: S’està consolidant una UE comercial, empresarial i neoliberal, amb una clara recessió de drets socials i polítics, intentant que Europa pugui competir mundialment amb un model cada vegada més semblant al d’EEUU. El TCE tampoc era una veritable constitució, però se li va donar aquest nom amb la pretensió de fer inamobibles les polítiques neoliberals presentades compactament en el capítol III, encara que estan vigents des del Tractat de Maastricht. I tot i que aquest capítol ha estat eliminat del nou tractat per a allunyar la idea de constitució, les polítiques neoliberals que van motivar el ‘no’ francès i holandès, segueixen formant el cor de la UE. Per tant, han optat per fer-lo passar per un simple tractat tècnic amb el nom de Tractat de Funcionament de la Unió Europea. Però la ciutadania hauria d’haver estat consultada perquè, en les 256 pàgines del Tractat, s’inclouen més de 300 modificacions al Tractat de Roma, constitutiu de la Comunitat Europea, i més de 60 modificacions al de Maastricht. És clar que els governs europeus no ens volen molestar innecessàriament amb una altra consulta... clarament, una aprovació per la via ràpida és més discreta, indolora i sobretot genera menys debat social. Però no patim... Europa és i serà sempre democràtica per definició!

(Carta 197)

Publicada com a mínim a: Aragón Digital, El Punt (destacada), La Fàbrica, Público, Canarias Ahora, L'independent de Barberà (aparegut com a article).

1 comentari:

  1. Muy interesante tu blog y muy bueno el comentario que has publicado hoy en la editorial sobre Bolivia en El País. Salu2

    ResponElimina