6 d’octubre del 2007

PACTE NACIONAL PER A L’HABITATGE

El Govern tripartit aprovarà dilluns el Pacte Nacional per a l’Habitatge. Era necessari fer alguna mena d’esforç respecte a aquest tema que tortura a molts ciutadans que hi estan deixant la pell, fins al punt que, fins i tot en una societat desorganitzada com la nostra, se n’han arribat a fer manifestacions. Pel que en se de bona font, malgrat públicament ho negaran, el Pacte no és molt ambiciós. Diran que és millor que res i, és clar... ben cert, quin remei.... El principal error d’enfocament que li trobo és que no parteix del fet que promotors, especuladors i constructors han estat aprofitant-se durant anys de la situació d’una manera il·lícita, per bé que legal. Caldria posar-los fre, i hauria de revertir la injustícia que s’ha estat produint durant anys, impedint que en seguissin fent un negoci abusiu. Enquadrades així les coses, es podria haver legislat fent que el negoci els seguís essent rentable, però reduint el guany fins al punt de permetre uns preus dels habitatges assequibles a l’economia real dels ciutadans. En comptes d’això el tripartit, assetjat per l’oposició i la premsa de dretes, i sense gaire pressió ciutadana que fes un contrapes, ha preferit no plantejar responsabilitats (potser perquè pensen, neoliberalment, que el mercat no té responsabilitats...) per no fer enfadar a les patronals de constructors i promotors i poder-les comptar com a aliades, a canvi de reduir les seves pretensions en matèria de cessions obligatòries de sòl i d’habitatge protegit. Alguns diran que és una gestió responsable, però jo penso que és una gestió poruga i amb poca voluntat progressista. I és que, parlant amb diputats del tripartit, m’han reconegut que no poden impulsar mesures massa valentes perquè noten que la societat, molt mancada d'opinió, acomodada i indiferent, no els sustentaria contra l'onada de crítiques que s’aixecaria des de la dreta..... I això pot ser veritat sobretot perquè el Govern està dimitint de presentar el debat a la ciutadania, volen legislar sense haver impulsat abans un debat social i llavors l’exigència ciutadana és inexistent. Però es podria fomentar la implicació ciutadana en la política si s’obrissin, a través dels mitjans de comunicació públics, els debats importants de manera clara, adequada i amb voluntat d’incorporar el que bategués en la societat. De totes maneres, fins a l’últim moment s’alçaran amenaces contra aquest útil però insuficient Pacte, ja que CiU anuncia que no se sumarà a l’acord a menys que es retiri la tímida mesura de poder arribar a forçar als propietaris de cert tipus d'habitatges buits a posar-los en el mercat de lloguer, una mesura que CiU ha batejat com a “expropiacions”... Mala fe... Esperem que el Govern no s’arrugui més.

(Carta 185)

Publicat com a mínima a:
El Punt (carta destacada), L'independent de Gràcia (article d'opinió), La Opinión de Málaga, La Malla.net, Estrella Digital, L'independent de Barberà (article d'opinió), 20 minutos Barcelona.

1 comentari:

  1. Hola Oriol, soy Oscar.

    En el 2002 te realizamos una entrevista durante la cimera del g8 en Barcelona.

    He intentado conseguir tu mail y no lo he encontrado.

    Te escribo para decirte que el documental lo hemos estrenado la semana pasada, va de la globalización y el capitalismo. Lo hacen en el cine Casablanca-Gracia en el C/ Girona 175 (metro Verdaguer), no sé cuanto tiempo estará.
    Tambien pedirte que si mantienes relación con gente del 2002 les avises, ya que salen grabadas asambleas, las manis, el encierro de estudiantes, etc...

    Si quieres hacerme alguna pregunta puedes hacerlo en mi mail:

    racsozehcnas@yahoo.es

    Espero que te guste el documental.

    ResponElimina