8 de març del 2007

PATRIOTISME SOCIAL?

Vaig votar per una de les formacions que composen el tripartit de la Generalitat esperant que sortís la combinació catalanista de progrés. Fins ara m'ha agradat que no hi hagués tant soroll extern innecessari, però, en canvi no m'ha agradat això del "patriotisme social" contraposat al "patriotisme català". I no m'agrada per dos motius:

1- Si nosaltres no exercim el patriotisme català, ¿en quin punt del planeta Terra ho faran per nosaltres? Caram! ¿A veure si, pel fet de no tenir estat, no podrem sentir amb normalitat i salud mental com fan els altres països? Que quedi clar que el patriotisme no és xovinisme, prepotència, racisme, exclusió, ni res per l'estil, simplement és estimar la gent que viu en aquesta terra, la seva manera de viure i la seva cultura (òbviament diversa, canviant i enriquint-se amb la immigració anterior i l'actual). No hem de sentir vergonya ni culpa de dir que som patriotes catalans. Com volem que els que venen a viure al nostre país, l'estimin si amaguem amb vergonya la nostra cultura. Els hem d'explicar qui som, enamorar-los i deixar-nos enamorar també.

2- Però sobretot, dissenteixo del terme "patriotisme social" perquè tampoc reflexa l'actuació de la Generalitat. Em fa molt de mal veure que ja portem gairebé quatre anys de govern d'esquerres i, la veritat, és que es pot diferenciar ben poc del que vam tenir de dretes. A les escoles bressol, a les escoles, als instituts, a les universitats, a la sanitat, als serveis socials, en l'atenció als nouvinguts, a la situació laboral, als transports, a les carreteres, a l'actuació policial, etc... s'ha de filar molt prim per veure-hi millores, que n'hi ha, però la veritat és que crec que es pot fer moltíssim més que el que feia CiU, i no ho veig. Fa falta una esquerra valenta, agosarada, amb propostes i amb la voluntat de moure el cul i no només donar continuisme per no incomodar els poders econòmics i poder-se mantenir a la cadira.

És sobretot per aquest segon motiu que em sento enganyat amb el binomi "patriotisme social" que ens presenta el President Montilla al mateix temps que, com a mostra, elimina l'impost de successió. És que necessitem menys diners públics? Per què es pidola tant llavors a Madrid? La veritat és que fan falta molts i molts diners per fer tot el que fa falta. I els diners hi són. El veritable motiu de retallar l'impost de successions és acontentar els poders econòmics. Menys "patriotisme social" de pacotilla i més patriotisme de veritat: català i social!

(Carta 155)

Publicat com a mínim per: el3.org, La Malla.net, El Far del Llobregat

1 comentari:

  1. Potser vaig votar la mateixa formació que tú.
    També me'n adono que els canvis és queden en petits matissos que poden decebre a més d'un.
    I cada dia sóc més independentista, sense deixar de ser ecologista i d'esquerres.
    Ho vull tot i hauria de poder ser tot,... però sembla que tot s'ha de moure lent, massa lent.

    ResponElimina