29 de gener del 2007

CONTROL SOCIAL A BARCELONA

L'aniversari de l'aprovació de l'ordenança municipal del civisme es produeix amb l'alcaldable Jordi Hereu fent d'alcalde. A ulls de molts, no la majoria òbviament, el principal objectiu d'aquesta ordenança era controlar els carrers en una línia molt determinada: 1- Fer menys visible la pobresa (perquè és incòmoda en un model de Barcelona turística i fashion), 2- Posar traves a la realització de protestes públiques (per atenuar les molèsties de la denúncia social). En aquesta línia podem inscriure la inconcebible prohibició per part de Jordi Hereu de l'acampada testimonial de cinc hores que volien protagonitzar els Fills de Don Quixot vinguts de França i col·lectius amics de Barcelona. Més enllà del fet que la iniciativa vingués de fora i que agafés a contrapeu fins i tot els col·lectius barcelonins afins, més enllà de la possibilitat que a Barcelona s'atengui els indigents una mica millor que a Paris, o que les ONG que s'hi dediquen amb fons municipals se'n desmarquessin forçats per l'Ajuntament,... més enllà de tot això que va ser utilitzat per enterbolir l'assumpte... Per què no es podia fer un acte de protesta a la Plaça Sant Jaume? Deien seguir escrupolosament la llei que ells mateixos s'han fet. Trobo greu que no es pugui acampar a la ciutat ni per expressar una protesta, però, per què no s'ha de poder si els organitzadors la plantegen limitada en el temps i amb total respecte envers l'espai públic? Segurament perquè és una forma molt visible de protesta difícil de fer passar desapercebuda. I, fins i tot acceptant el marc legal vigent, l'Ajuntament està moralment obligat a aplicar la llei amb cintura (¿no permet aparcaments sobre les voreres de Diagonal quan hi ha partits del Barça?). Llavors per què va impedir una acampada d'unes hores? Penso que a l'Ajuntament ja li va bé de tenir lleis molt restrictives que no apliquen sempre, però que els dóna un marc legal per prohibir les protestes políticament incòmodes, i definitivament la denúncia de l'especulació urbanística i del preu de l'habitatge fa por a aquest Ajuntament.
(Carta 150)


Publicat com a mínim a: La Malla.net, El Triangle, Periòdic Anarquista "Antisistema", Canalsolidari.org

7 comentaris:

  1. És provindencial el correu en que s'anuncia la teva weblog perque ara mateix anava a escriure una carta per queixar-me sobre el subtil i perillós control social que sobrevola Barcelona.
    M'ha agradat llegir-te
    Gràcies

    Elisenda

    ResponElimina
  2. Hola Jordi!

    Hem destacat aquest article al repàs setmanal de la blogosfera que fem a Canalsolidari.org

    http://www.canalsolidari.org/web/noticies/noticia/?id_noticia=7911

    Salut!

    ResponElimina
  3. A mi ja em perdonareu però és preferible el control social al descontrol social.

    D'altra banda tens proves de l'existència de la suposada coacció de l'Ajuntament a les entitats que treballen amb sense sostre o és una afirmació lliure i banal, no cal oblidar que algunes d'aquestes entitats van signar un manifest molt crític amb l'ordenança del civísme no fa gaires mesos (i ja rebien fons públic en aquelles dates). No pot ser que aquestes entitats tinguin criteri pròpi i es vulguin desmarcar d'aquest moviment.

    I ja per acabar si bé és cert que quan hi ha partits del Barça els cotxes aparquen a les voreres de la Diagonal també és cert que en més d'una ocasió són multats.

    ResponElimina
  4. Albert, tinc entès que als cotxes que aparquen a la Diagonal no se'ls multa. Informa'm del que tu sàpigues al respecte.
    Jo recordo una vegada anava per la Diagonal en bicicleta i no podia ni passar de cotxes que hi havia, fins i tot uns guàrdies urbans estaven ordenant el tràfic per sobre les voreres. Em vaig acostar a un guàrdia urbà i li vaig preguntar, molt educadament, per on havia de passar amb la bicicleta i si multaria els cotxes segons l'ordenança cívica, i em respondre que, quan jugava el Barça, feien una excepció.

    Pel que fa a les entitats, no discuteixo que algunes miressin amb mals ulls els Fills de Don Quixot.
    De fet, la majoria d'aquests tipus d'entitats es dediquen més a l'assistència que a la denúncia (tot i que amb l'ordenança sí es van posicionar, i també van publicant informes sobre la pobresa com una forma de denúncia), però se de bona font que la roda de premsa, convocada a corre cuita, en la que van haver-se de posicionar va ser una "encerrona" total.
    No els van dir perquè se'ls convocava, i van assistir com a convidats de pedra a la presentació d'un informe amb les dades de tot el que es fa gràcies a l'Ajuntament. Després del bany de dades i davant de l'Ajuntament finançador dels seus programes, en el torn de qüestions, se'ls va preguntar si se solidaritzaven amb els Fills de Don Quixot. Cal dir que els enviats a la roda de premsa no havien discutit a les seves entitats sobre el posicionament davant de la protesta i no portaven una posició consensuada, per tant, no podien solidaritzar-s'hi i va quedar com un desmarcatge, tant si hi simpatitzaven molt, poc o gens. Els mitjans de comunicació van fer la resta.

    ResponElimina
  5. Hola de nou, anem per parts, en relació a si multen o no multen els cotxes de la Diagonal en dia de partit et puc dir que jo en determinades ocasions he vist agents multant i la grua retirant vehicles, ara bé, és cert que això no passa cada dia de partit com també és ben cert que no es multa a totes aquelles persones que incompleixen la normativa del civisme, per tant no es poden fer segons quin tipus d'afirmacions categòrique com si fosin veritats absolutes.

    Pel que fa als fills del Quixot i la política de l'Ajuntament en relació a les persones sense sostre, jo el que no entenc és que vinguin uns paios de fora erigint-se com a defensors de no se que i que aquí els rebem com si fossin herois, en primer lloc la majoria de la ciutadania ha passat olímpicament d'ells i en segon lloc crec que plantejar el problema dels sense sostre únicament com un problema d'accés a la vivenda no és del tot encertat. A més a més, algú sap si aquesta gent han fet visites a altres ciutats europees o és que aquest problema només el té Barcelona ?

    D'altra banda no es pot negar que el major pes de la intervenció amb persones sense sostre a la ciutat de Barcelona el realitza l'Ajuntament i això és així agradi o no, o et penses que és la societat civil? I d'altra banda si realment va ser una encerrona perqué no ho van denunciar a posteriori, potser per por a perdre el finançament? Doncs si és per aquesta raó potser que deixem de confiar en elles perqué a la fí i a la cap el que fan es vendre's no?

    En definitiva, l'Ajuntament no ho fa bé, les entitats són assistencialistes i no denuncien... Més que Fills d'en Quixot el que necessitem són els Fills d'en Sancho Panza que de fet era qui tenia el seny de tots dos i el més sensat.

    ResponElimina
  6. M'ha agradat això dels Fills d'en Sancho Panza, crec que per aquí està la solució...

    Potser multen algun cotxe quan hi ha partits del Barça, però ni és generalitzat (durant el 1r any d'ordenança s'han posat 53.851 multes per suposat incivisme, m'agradaria saber a quants barcelonistes motoritzats han multat...) ni s'ha fet una campanya assenyalant el tema. Jo hi veig un biaix una mica classista...

    Per altra banda, no dic que l'Ajuntament no faci res pels sense sostre. Tot el contrari. Conec el regidor de benestar social i se de primera mà que ha estat lluitant molt dins l'Ajuntament, on no l'han ajudat precisament, però això ja és un altre tema, i s'ha fet una millora substancial. Tampoc defenso els Fills de Don Quixot perquè no els conec bé. Ni dic que el problema dels sense sostre sigui l'accés a l'habitatge. Tot això és el que deia en la carta que havia servit per "enterbolir l'assumpte", i sembla que hi tornem altra vegada...

    El que jo simplement assenyalava i preguntava és: "per què es va impedir una acampada d'unes hores?". Sigui qui sigui que vulgui protestar... Hi pot haver gent que pensa que s'hauria de fer més o en una altra línia, això ja és la diversitat d'opinions, però... per què a Barcelona es prohibeixen protestes? No veig que això sigui defensar les llibertats civils (o cíviques en aquest cas... :-). Això és control social i em sembla que no és gens sa democràticament ni desitjable... i pel que dius i per com em sembla que penses, diria que això a tu tampoc et sembla desitjable... No se...

    Signa:
    Un futur Fill d'en Sancho Panza

    ResponElimina
  7. home, soc seguidor de les teves cartes a la premsa i ara del teu blog...he arribat aquí via Camats, ara et visitaré sovint.

    jtatiangel.blogspot.com

    ResponElimina