19 de desembre del 2004

ACAMPADA A LA DIAGONAL

Acamparem a la Diagonal de Barcelona del 19 al 24 de desembre (i també a Palencia i Cadiz), perquè fa 10 anys exigíem el 0,7% del PIB en ajuda als països empobrits en una altra acampada i el govern del PSOE prometia que en un futur pròxim hi arribaríem. Ara han tornat el socialistes, apuntalats per altres partits d’esquerres, i les noves majories de progrés a Espanya i Catalunya segueixen prometent el 0,7% per a més endavant. No obstant la xifra 0,7% ja està obsoleta. Els experts calculen que enguany caldria un 3,5% en qualitat i canviar les estructures del sistema capitalista que generen aquestes desigualtats. A casa nostra, en el Pacte del Tinell s’establia la voluntat d’assolir el 0,7% dels tributs propis per aquesta legislatura (96 milions d’euros el 2007), però finalment només s'arribarà al 0,58%. I és que no ens està agradant el que s’està coneixent dels pressupostos generals del 2005 i del Pla Director de Cooperació per als propers quatre anys:

- L'Ajuda Oficial al Desenvolupament de l’Estat espanyol és queda en el 0,29% (0,23% amb el PP en el 2003), i no volem esperar els 8 anys que diu el PSOE per arribar al 0,7%.

- I diners n’hi ha perquè es preveu augmentar la despesa militar un 4,2% respecte l’any passat (fins a 7.024,79 milions d’euros). Aquests diners contribuiran a la pau i la justícia mundials?

- Es fan tímids avanços en matèria de cancel·lació del deute extern i se segueixen cobrant els seus interessos. Volem que el govern deixi de reclamar aquest deute injust i il·legítim a països que no poden cobrir les seves necessitats bàsiques.

- A més s’augmenta el volum de crèdits FAD per als països empobrits en els que se’ls obliga a comprar els productes a empreses espanyoles (les xifres exactes s’estan ocultant fins a darrera hora). D’aquesta manera contribuïm a incrementar el seu deute extern a compte de subvencionar les transnacionals espanyoles.

- Volem que es creï una agència de seguiment de les activitats de les empreses espanyoles (Repsol, Telefónica, Endesa, BBVA, BSCH, La Caixa, Aigües de Barcelona,...) als països empobrits, perquè sovint s’enriqueixen generant més pobresa o més perjudicis (contaminació, desertització, danys en reserves naturals, desplaçaments forçats de persones per explotar certes àrees o directament violacions dels drets humans). No volem desfer per un cantó el que tractem de refer amb l’ajuda al desenvolupament.

I mentrestant la FAO denuncia que 852 milions de persones passen fam severa, que cinc milions de nens moren de fam cada any i vint milions de lactants neixen amb baix pes.

(Carta 72)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada