19 de setembre del 2003

EL CIVISME A BARCELONA

M'adono que el diari "20 minutos" s'apunta a la campanya per demanar més polIcia a través d'aquest espai sobre el civisme. Sense voler negar que, com a tot arreu, a Barcelona es donen conductes incíviques puntuals, no ho considero un problema

central en la nostra vida urbana. Al contrari, crec que la gent és força cívica, i des de les escoles (sóc professor de secundària) fem molts esforços per ensenyar als joves a comportar-se amb respecte.

Però sempre observo com la dreta, utilitzant un potent bombardeig mediàtic, tracta de tapar els veritables problemes (la pobresa, l'atur, la retallada de serveis socials, els preus de l'habitatge...) amb coses que no representen problemes majoritaris, tot i que alguns molt greus, com l'incivisme, la inseguretat ciutadana, el terrorisme... Si a més a més, aquests temes serveixen per culpabilitzar els altres i crear tensió social, millor que millor.

El passat 13 de setembre, a Barcelona, vaig participar en una manifestació d'unes cinc-centes persones contra les intencions de l'Organització Mundial del Comerç de privatitzar els serveis públics i obrir els mercats, i per sorpresa nostra, no

faltava policia sinó que en sobrava: hi havia més de vint furgonetes d'antidisturbis i un helicópter. Evidentment no va passar res, ja que els cívics manifestants formaven part de les multituds que es va manifestar el curs passat contra la violència de la guerra.

Proposo que "20 minutos" deixi d'incitar a l'enviament de correus a l'alcalde pel tema de l'incivisme i que emprengui una campanya per tal de comunicar-li els intolerables preus dels habitatges i dels lloguers que atempten contra la dignitat dels barcelonins. Jo començo apuntant una solució: que s'apugin molt els impostos d'aquells que tenen cases buides.

(Carta 41)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada