16 de gener del 2001

L'HURACÀ MITCH A MADRID

Els pròxims dies s'havien de reunir a Madrid representants dels països que més diners van donar per la reconstrucció de Centreamèrica a arrel de l'huracà Mitch, amb els representants dels països afectats. De la catàstrofe ja fa més de 2 anys. És la tercera vegada que aquests es reuneixen en el que s'anomena el Grup Consultiu per a la Reconstrucció de Centromèrica del BID (Banc Interamericà per al Desenvolupament). La segona vegada va ser a Estocolm l'any 99. Els acords llavors presos van ser molt positius: reduir la vulnerabilitat de la zona; promoure la democràcia; ajudar en funció dels afectats (sembla lògic); reduir el deute extern; acabar amb les desigualtats històriques; i finalment impulsar el respecte als drets humans.

Tot ha quedat en res. El cas és que la agenda de Madrid no només no recalca el que falta (que és pràcticament tot), sinó que a més presenta una agenda basada únicament en termes de competitivitat, inversions de multinacionals, obertura de mercats i beneficis econòmics en general: per a les empreses occidentals, per descomptat.

Resulta simptomàtic que aquesta cimera es promogui des del ministeri d'economia i no des del d'assumptes exteriors. Resulta significatiu que es promogui la liberalització dels sectors estratègics d'aquests països i es coli com a ajuda per al desenvolupament, quan després venen les grans empreses espanyoles i es quedan amb aquests sectors: Unión Fenosa es va quedar amb la companyia elèctrica de Nicaragua; BBVA, BSCH i Telefònica controlen part del negoci de pensions i comunicacions llatinoamericanes. Sense ànim de fer demagògia, els ciutadans de l'Estat espanyol no veiem d'aquest diners ni una pesseta: personalment no vull ni un centau d'aquest abús, però hi ha qui en treu molt profit, moltíssim, de la desgracia d'altri.

(Carta 10)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada