20 de gener de 2001

EL DEUTE EXTERN DE EL SALVADOR

El Salvador porta molts anys pagant els interessos del seu deute extern. De cada quatre dòlars que el Govern disposa per a sanitat i educació, en perd un en pagament del deute extern. Quan ha arribat el terratrèmol, el país no ha disposat d'una societat gaire robusta ni estructurada per a resistir-lo.

Després de la Consulta del deute extern, realitzada el març del 2000, i que va recollir més d'un milió de vots per l'abolició total del deute extern de tots els països empobrits, no entenem que el Govern no cancel·li immediatament la part del deute que l'Estat espanyol pot cancel·lar unilateralment, que són 1.300 milions de pessetes. Diran que són molts diners, però és l'equivalent al que l'Exèrcit espanyol gasta en només sis hores!

Així mateix, l'Estat espanyol s'ha d'adreçar urgentment al Club de Paris (coordinació de governs acreedors) per demanar l'acord que li permeti de anul·lar els altres 6.000 milions de pessetes de deute comercial amb El Salvador, liderant una posició que animi a fer el mateix a altres països. També és fonamental dirigir-se amb igual objectiu al Club de Londres (coordinació de bancs privats acreedors).

De fet, el terratrèmol ha estat a El Salvador, però l'huracà Mitch va colpejar sobretot Hondures i Nicaragua. Entenem que un intent seriós de reduir la vulnerabilitat de tot Centreamèrica ha d'incloure la cancel·lació total del deute de El Salvador, Nicaragua, Hondures i Guatemala; amb els mecanismes adequats, que n'hi ha, per garantir que els diners alliberats es destini a desenvolupament social.

(Carta 11)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada