29 de febrer del 2024

ELS JUTGES COMBATEN LA LLEI D’AMNISTIA DEL CONGRÉS ESPANYOL

Protesta contra l'acusació de terrorisme pel Tsunami
El PSOE necessita aprovar la llei d'amnistia per poder governar Espanya, perquè li manca el suport de l'independentisme català. Per la seva part, l'independentisme català va votar la investidura de Pedro Sánchez perquè no governés la ultradreta i, sobretot, per iniciar una solució política que impliqui la fi de la repressió del moviment i un referèndum d'autodeterminació de Catalunya. Amb l'amnistia, el PSOE pretén passar pàgina, però tancant la porta a l'anhel de llibertat català. Però l'evidència és que fa falta una amnistia perquè Espanya va jugar brut amb «lawfare» contra l'independentisme català. La dreta del PP i l'extrema dreta de VOX viuen aquesta amnistia com una humiliació cap al seu «legítim» dret de perseguir els independentistes per tal de defensar Espanya. I l'amnistia desfà el relat segons el qual l'independentisme català havia intentat donar un cop d'estat i que practica el terrorisme, i ho senten com una traïció del PSOE perquè, fins ara havia recolzat la repressió del PP i, quan ha governat el PSOE, ha continuat exercint la repressió i l'espionatge il·legal cap al moviment independentista.

Per això, la llei d'amnistia està agitant el vesper nacionalista espanyol. Dins del PSOE hi ha mala maror, però la toleren a canvi dels llocs de feina que aconsegueixen amb el govern central. En el PP, VOX, la premsa i, sobretot, l'alta Judicatura (que prové de la dictadura feixista) l'ambient és de guerra oberta contra el govern per recuperar el poder i reprimir les aspiracions dels catalans sense miraments. Aznar, l'expresident d'Espanya del PP, va animar: «que tothom faci el que pugui contra l'amnistia». I els dies abans de l'aprovació de la llei d'amnistia, dos jutges (Joaquín Aguirre del jutjat 1 de Barcelona i Manuel García Castellón de l'Audiència Nacional, un tribunal d'excepció hereu del Tribunal de Orden Público de la dictadura feixista) han intentat sabotejar l'aprovació de la llei.

Jutge Joaquín Aguirre
El jutge Aguirre ha aparegut a la televisió pública alemanya ARD1 opinant sobre un cas Vólkhov que instrueix! Segons ell: el 2017 Puigdemont va aconseguir el suport de Putin a favor de la independència de Catalunya, amb la contrapartida de debilitar la UE. El jutge «intueix» que el contacte va ser a molt alt nivell perquè Puigdemont havia estat informat que Rússia atacaria Ucraïna. I encara més surrealista, fa mesos es va filtrar a la premsa que el jutge «sospitava» que el Kremlin havia ofert 10.000 soldats russos per defensar Catalunya.

I, per la seva banda, el jutge García Castellón ha reactivat la causa Tsunami. Diu que hi va haver terrorisme a les manifestacions de 2019 en protesta per les sentències de 9 a 13 anys de presó per als organitzadors del referèndum d'autodeterminació de Catalunya de 2017. Les manifestacions van durar dies i no van ser violentes. Hi va haver alguns aldarulls però sense cap ferit a causa dels manifestants. El jutge García Castellón està intentant justificar terrorisme amb el cas d'un turista francès que va morir, per atac de cor, a l'aeroport de Barcelona, perquè a fora hi havia una manifestació. I a propòsit d'aquest jutge, en un vídeo d'una conferència pública de fa quatre mesos, ell es vanta d’haver mentit a jutges francesos per aconseguir que signessin un tractat d’extradicions el 2000. Quina credibilitat pot tenir aquest jutge que, quan ho necessita, menteix sense vergonya?

Jutge Manuel García Castellón
Tot plegat té la intenció de fer descarrilar l’aprovació de l'amnistia i que, en el cas que s'aprovi, es pugui impedir, amb la imputació de terrorisme o alta traïció, que Puigdemont sigui amnistiat i pugui ser candidat a la presidència de Catalunya. Les acusacions d'aquests jutges podrien portar a la presó una trentena de persones innocents. Els jutges reivindiquen la separació de poders com a coartada per no interpretar la llei amb l'esperit del legislador o, directament, per no aplicar-la, però llavors els jutges estarien fent política pel seu compte sense haver sigut votats pel poble.

Per tot això, el 30 de gener, el partit Junts de Puigdemont va votar contra la llei d'amnistia que ells mateixos havien coescrit, pel risc que fos aplicada tendenciosament per aquests jutges. Llavors s’obria un període de quinze dies més tornar-se a votar, però el PSOE manté el veto a les esmenes proposades per Junts que intenten impedir les acusacions de terrorisme i d'alta traïció en aquest cas, atès que no hi ha hagut cap d'aquests delictes. El temps s'ha exhaurit i el govern ha hagut de demanar uns altres quinze dies per continuar negociant. Veurem si es poden impedir aquests atacs judicials que vulneren l'imperi de la llei que hauria de prevaldre a l'Europa democràtica. Caldria que la UE penalitzés la Justícia espanyola i obligués Espanya a acceptar una solució democràtica en forma de referèndum.

(Article 523)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada