18 de març del 2015

3 ANYS DE PRESÓ PER RECLAMAR UNA SOCIETAT MÉS JUSTA?


Brutal la CUP protestant i abandonant l'hemicicle per denunciar que el recurs de part de la Generalitat, Parlament (amb els vots de CiU, el PSC i el PP, i l'abstènció d'ERC) i fiscalia davant del Tribunal Suprem han fet que, 8 manifestants davant del parlament el 15 de juny de 2011, hagin sigut condemnats a 3 anys de privació total de llibertat!

Com a persona que va ser allí el dia dels fets, voldria dir que tampoc la CUP no em representa, perquè idealment ningú hauria de delegar el seu poder a ningú, però la veritat és que tot el que ha dit el David Fernàndez i el gest dels tres diputats de marxar, sí que sento que em representa... És fil per randa el que penso i sento!




El llavors conseller d'Interior, en Felip Puig, molest pel ridícul desallotjament fallit del 27 de maig de 2011, va organitzar un dispositiu policial, per a la protesta davant del Parlament, on es va deixar que alguns diputats fins i tot passessin caminant entremig dels 4.000 indignats, a veure si passava alguna cosa per poder criminalitzar el 15M. No va passar res de rellevant, però van escenificar un circ als mitjans de comunicació, i ara no poden desdir-se'n i acceptaran enviar 8 persones a la presó... Tot això queda molt en evidència al documental filmat sobre el terreny: "El despertar de les places", sobretot dels minuts 24' al 30'.




Fins i tot, la Montserrat Tura reconeixia que era vergonyós (i jo afegiria sospitós) que el conseller d'Interior fes el signe de victòria en comprovar que la bola s'estava fent grossa, que en Mas i altres parlamentaris arribaven en helicòpter i que s'estava catalogant els indignats de "violents". Un conseller d'Interior que, teòricament, hauria de treballar per a tota la societat, però que, a la pràctica, prioritza els seus objectius particulars posant a persones en situació de risc. Prevaricació se'n diu? Llavors cridàvem "Puig dimissió!", ara també ho podem fer.

Felip Puig preocupat perquè hi havia dificultats per començar el Ple
I és que la sentència és un despropòsit: Contràriament al que pot semblar, a les seves 90 pàgines no hi diu que els 8 manifestants van ser violents. Només d'un d'ells es prova que va pintar la gavardina de la Montserrat Tura, cosa de la que ella no es va adonar en el moment sinó ja dins del Parlament. Podem no estar d'acord amb que es pinti la roba d'algú, però convindrem que no és violència molt greu com volen indicar... (els 120 ferits pels Mossos durant el desallotjament de Plaça Catalunya del 27 de maig de 2011 sí que van rebre violència de veritat...). Dels altres només s'ha provat que van assistir a la manifestació i van "cridar consignes", van "posar-se amb les braços amb creu davant d'un parlamentari", van "seguir-lo mentre cridaven consignes", van "tenir les mans aixecades i cridar el lema de la concentració"...

Se'ls condemna a 3 anys de presó en virtut de l'article 498 del Codi Penal, un article instaurat durant la dictadura franquista, que considera a una persona responsable dels actes ocorreguts durant una manifestació a la qual hagi assistit, encara que no hagin estat comesos per ella personalment. La sentència diu que el clima al voltant d'aquestes persones condemnades era intimidant, els seus actes ("cridar", "aixecar mans", "creuar-se de braços") prenen un altre significat i s'agreugen. En definitiva, que són responsables d'haver-hi assistit... Doncs, no se, penso que farà falta augmentar força les places penitenciàries per poder-nos-hi posar a tots els que hi érem aixecant braços i cridant consignes...

CiU, PSC i PP, sigueu intel·ligents i feu el mateix que va fer ICV-EUiA, que aquell dia es van estripar les vestidures dient "És un atemptat a la democràcia que insinuïn que no ens deixaran entrar, a nosaltres els diputats!" en un subidón corporatiu de tots els diputats, però que després van retirar els càrrecs i van reconèixer que no havia sigut per tant i que havien exagerat una mica...

Seria gravíssim que es condemnés a presó gent que, precisament, mereix tot el nostre reconeixement pel seu compromís social i polític.

Dissabte 21 de març, a les 19h, gran manifestació sortint de Plaça Universitat!


(Carta 536) 

Publicat com a mínim a: El Far del Baix Llobregat.

9 comentaris:

  1. Estic totalment d'acord amb el que exposes, Jordi. Aquesta és una prova més del tarannà totalitari de la nostra “democràcia”. Cal destacar que les formes de CiU i PSC, són més amables que les del PP, però que el contingut és el mateix. Suposo que a aquestes alçades, amb una sentència així, on es condemna 8 persones per haver protestat, ningú dubta de la dictadura en la que estem vivint. I cal que llegim també, que aquesta sentència ens condemna a totes, doncs el que es condemna és la protesta. Una sentència així és criminal, doncs “legitima” els abusos als que som sotmeses totes les persones, de manera descarada des de 2007. No vull parlar de crisi, doncs crisi és una paraula que ha estat utilitzada per amagar la responsabilitat de les elits en el sotmetiment de la població, i perquè amaga un propòsit i una planificació mil·limètrica. Per això, quan aquell dia davant del Parlament, no varem caure a la seva provocació els hi varem treure el arguments i han hagut de recórrer a aquest article de la llei per condemnar-nos a totes.

    ResponElimina
  2. Crida l'atenció que quan l'Audiència Nacional no condemna aquestes persones tothom surt en defensa de la justícia i en lloa els valors, però quan el Tribunal Suprem (que és l'òrgan superior en tots els ordres jurisdiccionals) corregeix la sentència i condemna aquestes persones s'escandalitzen perquè el sistema no funciona. Això sembla clar, el sistema només funciona quan les sentències són beneficioses per als amics de....
    Com a llicenciat en dret i advocat penalista considero que l'error el va cometre l'Audiència Nacional ja que els fets del setge al Parlament van ser suficientment greus com per condemnar penalment moltes persones.
    Com a ciutadà català m'alegra veure que encara podem confiar en la justícia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Primer de tot, per considerar que una sentència és justa i proporcionada no em fixo en si la promulga l'Audiència Nacional, el Suprem, el Constitucional o el meu veí. La meva consideració té a veure amb el que jo crec que és just o proporcionat. Està clar que al meu veí no li puc demanar que afini perquè és un ciutadà al mateix nivell que jo, en canvi als altres jutjats sí els podem demanar més responsabilitats. Per altra banda, el fet que el meu criteri coincideixi amb alguna institució no fa que defensi la institució, simplement que el criteri ha coincidit. De manera que, encara que no comulgo amb un tribunal com l'Audiència Nacional, em va sorprendre gratament quan van dictar sentència com ho van fer perquè hi vaig estar d'acord, no perquè la sentència beneficiava a tal persona com tu indiques. I per últim, està molt bé que siguis llicenciat en dret i advocat penalista, però el que no se és si coneixes els fets del Parlament perquè eres allí o perquè te n'has fet una idea amb el que es va dir als mitjans de comunicació. M'atreveixo a endevinar que és el segon cas, i llavors et diria que jo no sóc llicenciat en dret però sí vaig ser allí i el que hi va passar és molt menor que en moltes altres manifestacions però, en canvi, van fer veure que era molt més greu que a altres manifestacions. Tu que ets advocat, ¿et sembla bé que una persona estigui reclosa durant 3 anys per, en concret per exemple, cridar-li a un polític que passa enmig d'una manifestació una consigna contra una política econòmica que es considera molt perjudicial per a la societat?

      Elimina
    2. Endevines be perquè jo no vaig viure els fets del Parlament en primera persona peró si tinc informació de companys i amics; el que jo he vist no van ser pacífics manifestants que cridaven consignes polítiques. Només cal tirar de Youtube per veure que, juntament amb els pacífics manifestants que tu dius, n'hi va haver d'altres que es van comportar com presumptes delinqüents i que, com toca, han estat condemnats pel Tribunal Suprem. És clar, si l'Audiència Nacional els absol ho fa be peró si el Tribunal Suprem condemna és injust. El teu discurs és el mateix que fan servir els que critiquen les condemnes de Can Vies peró que aplaudeixen la instrucció del cas d'Esther Quintana; el resum és que només us sembla be el sistema quan les decisions us beneficien. Si condemnen un polític o un policia el sistema funciona peró si el condemnat és un "pacífic manifestant que expressa la seva crítica cremant contenidors o trencant caixers automàtics" llavors el sistema injust.

      Elimina
    3. Ok. Tu no hi eres i et bases en el que t'han dit i en els youtubes (així dit en genèric). Val, doncs jo et reto a que trobis alguns youtubes on es pugui veure que hi va haver accions tan delinqüents com tu apuntes i els posis en els comentaris del post. Llavors analitzem aquests youtubes. No en trobaràs perquè jo els he buscat i no els he trobat... Ni TV3 sabia com justificar amb imatges que hi havia hagut violència: sortia alguna gent movent containers, algú llançant ampolles d'aigua a unes furgones policials, la pintada a la Tura, la gent que rodejava i cridava però no tocava a Josep Ma Llop, i algú que li va tirar un entrepà i aigua a Boada... Però d'altra banda, si et llegeixes la sentència veuràs que només el de la Tura ha estat jutjat per això, els altres ho són per coses insignificants. Però fins i tot amb pintar-li la gavardina a la Tura, creus, com a advocat, que la pena proporcional per allò siguin 3 anys de privació total de llibertat???

      Elimina
  3. Em vols fer creure que pintar-li l'esquena a una parlamentària no és un acte violent??? llençar-li un entrepa a un parlamentari no és un acte violent?? Pot ser tu ho veus d'una altra forma però el Codi Penal ho tipifica ben clar, i fets com aquests són constitutius de delicte i com a tals tenen una pena. Si els del Casal Tramuntana li pinten l'esquena a un dels parlamentaris de la CUP segur que demaneu que s'apliqui la pena que correspon, però com que en aquest cas els delinqüents (i ho dic perquè ja han estat condemnats per delictes) són d'esquerres ho veieu desproporcionat. Jo personalment crec que no és una pena desmesurada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A veure, aquestes accions de que parlem no les veig com agradables, sinó més aviat desagradables, antipàtiques i ofensives i que jo mai faria, i fins i tot penso que contenen certa violència, però si atenem a la indignació que hi havia, ho veig com a violència molt i molt lleu. És important remarcar que hi va haver molta contenció per part dels manifestants. No hi estàs d'acord? Els parlamentaris anaven a votar uns pressupostos que no havien anticipat en els seus programes electorals i que llavors es treien de la màniga, i la gent estava acampada, protestant i intentant evitar això que percebien com una injustícia, i llavors alguns parlamentaris van poder (perquè el dispositiu policial els ho va permetre) caminar entre els 4.000 manifestants com si la cosa no anés amb ells. De ser tan violents com dius, em podia esperar molt més que pintar una roba, tirar aigua o tirar un entrepà (no de forma directa per fer mal sinó de manera que s'obrís el seu interior i empastifés). No ho veig correcte, però 3 anys de presó és desmesurat a totes llums! Per entendre que els manifestants es van contenir, pots recordar que la mobilització del 15M va intentar ser desallotjada de Plaça Catalunya (mentre no feien cap mal i sí molt de bé en mobilitzar-se per una societat millor) i allí la Guàrdia Urbana sí va fer 120 ferits amb violència de veritat, que van haver d'anar als serveis mèdics, i molts altres ferits que no van anar-hi. Aquesta violència legalitzada també et deu semblar proporcionada. És a dir, per a tu la ciutadania ha d'aguantar els cops de la policia i les polítiques dels parlamentaris siguin quines siguin. Doncs et diré que si treballes només 8h i tens certs drets laborals, es gràcies a les protestes i mobilitzacions del moviment obrer del segle passat.

      Elimina
  4. Avui s'ha tornat a demostrar que el sistema judicial funciona, un jutjat de Barcelona ha condemnat 13 delinqüents (o són perquè ja han estat condemnats per delinquir) que van causar aldarulls durant les protestes de Can Vies. Una molt bona notícia!!!

    ResponElimina
  5. Atención, acaban de informar que en 10 días los condenados por el sitio al Parlament tienen que ingresar en el talego!!! una noticia buena no, buenísima!!! que preparen los culetes.

    ResponElimina