8 de febrer del 2014

SENSE MITJANS PÚBLICS NO HI HA DEMOCRÀCIA


El 4 de febrer el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Brauli Duart, va anar a reunir-se amb la direcció de TV3, en un marc de fi del conveni, acomiadaments i reduccions de salaris, i va trobar-se amb una irada protesta de treballadors/es que el van increpar exigint que sortís a explicar el procés. La contundent protesta va sorprendre fins i tot als representants dels treballadors, que la van contextualitzar com a producte de la indignació acumulada. Duart no va voler sortir durant 12 hores, intentant transmetre la idea que era retingut per la força. Em va recordar quan Mas va entrar al Parlament en helicòpter per donar a entendre que el 15M posava en risc l'entrada a l'hemicicle.

En el fons, es vol transmetre la idea que la CCMA està sobredimensionada i que cal retallar-la. Oriol Nubiola, treballador a TV3, apuntava que si comparem el número de treballadors de les televisions públiques: a UK són 22.000; a Alemanya, 23.000; a Itàlia, 13.000 i a TVC, menys de 2.000 treballadors per al 70% de la producció! A Tele 5 i Antena 3 en tenen només 1.400 i 1.800, però són televisions privades, amb un altre funcionament, i que ho subcontracten gairebé tot. Per altra banda, la Generalitat aporta a la CCMA 34€ per habitant i any, mentre que a Dinamarca són 160, Suïssa 157, Irlanda 83, Finlàndia 77 i Bèlgica 69.

Si no surten els números, em sembla que més aviat són els sous dels directius els que estan sobredimensionats (cobren més que en Mas o en Rajoy per posar exemples aclaridors). I després a la CCMA s'ha instaurat la praxi d'encarregar els programes estrella a productores privades o persones mediàtiques que porten el seu equip propi, mentre el personal de la casa està infrautilitzat. El cop més flagrant serà externalitzar una de les parts més rentables, la publicitat, que sembla que anirà a parar al Grup Godó, passant-li tota la cartera de clients i eximint-la dels riscos d'impagaments que assumirà la mateixa CCMA. És semblant al que s'aplica en la sanitat, on s'externalitzen serveis a preus més alts, per acabar concloent que s'ha de reduir l'estructura pública perquè tot plegat és massa car... Baixeu sous de directius, elimineu les externalitzacions i veureu com podeu finançar la CCMA per a que pugui continuar millorant.

TV3 i Catalunya Ràdio són mitjans públics de qualitat i força plurals comparativament parlant. Al mateix temps és innegable la seva funció cohesionadora de la societat i recuperadora i normalitzadora de l'ús del català. Per això són acusats per la caverna espanyola de fabricar independentistes, deixant clar que entenen la catalanitat com un perill per al seu model d'Espanya, quan la catalanitat hauria d'haver estat puntal principal d'una Espanya plurinacional. Per altra banda, són mitjans dirigits pel
govern català i pequen de biaix ideològic (en aquest sentit, pel fet que les protestes eren de treballadors de TV3, van aconseguir que el TN del 5 de febrer es disculpés per la la cobertura insuficient -i tendenciosa- del dia abans, una rectificació que altres mobilitzacions no tenim possibilitats d'aconseguir). Per això seria necessari que, en la futura república catalana, innovéssim a nivell democràtic i mediàtic impulsant, no només una millora en la gestió dels mitjans públics, sinó també un finançament estable d'un tercer sector audiovisual, al marge del privat i públic, que fos gestionat pels moviments socials.

En definitiva, felicitats a la plantilla de la CCMA per lluitar, perquè aquesta és la Catalunya que volem, una Catalunya reivindicativa.

(Carta 340) 

Publicat com a mínim a: El Periódico (destacat), El Punt Avui, El Far de L'Hospitalet, El Circ de Tarragona, El Periscopi d'Andorra, Més Diari d'Andorra, Diari de Terrassa, L'independent de Barberà (aparegut com a article), Setmanari La Directa, El Periódico d'El Raval.

2 comentaris: