24 d’abril del 2007

ELS BANCS I ELS DRETS CONSTITUCIONALS

Gràcies a les manifestacions pel dret a l’habitatge el tema ha entrat a l’agenda política. De moment, la resposta més interessant ha vingut del Departament de Medi Ambient i Habitatge que vol forçar que es lloguin part dels 452.291 habitatges buits que hi ha a Catalunya (13,67% del total), però està per veure si s’atreviran a sortir del guió construcció-hipoteca-venda i fer enfadar a immobiliàries, constructores, bancs, etc...

I això em fa pensar en una amiga, persona ferma i amb una bona feina, que m’explicava que, per la pujada de l’euríbor, en un sol any li ha augmentat la hipoteca del petit pis on viu de 630 a 860 euros mensuals, dels quals només retorna 150 euros i la resta són interessos! Com que ha d’afrontar el pagament sola, ja no hi arriba i, en el seu temps lliure, ha de fer cangurs i tot tipus de feines, a més d’haver-se de quedar a casa els caps de setmana i les vacances. Mentre m’ho explicava, impotent, se li humitejaven els ulls... No és l’única, i molts amb pitjor salari ni es plantegen comprar un pis ni llogar-lo i han de compartir-lo o quedar-se a casa els pares.

El mateix dia llegia l’altra cara de la moneda, pornografia pura i dura: En el passat exercici, el Banc Santander va tenir uns beneficis de 7.595 milions d’euros, 3,59 milions per Emilio Botín, i el BBVA, 4.736 milions, 9,8 milions per al president, Francisco González.

Els bancs tenen fabulosos beneficis i deixen diners per projectes molt diferents. Proposta: Que la llei obligui als bancs a diferenciar entre els diferents tipus de crèdits, i que davant de crèdits per primer habitatge hagin d’acceptar-los i no cobrar més interessos que l’encariment del diner. O ¿és que els bancs sempre s’han de lucrar a expenses de ciutadans que es veuen impedits d’un dret, al cap i a la fi, constitucional?

(Carta 161)

Publicat com a mínim per: Estrella Digital, Deia, El Punt (carta destacada), Diario de Noticias Navarra, Setmanari Directa, L'independent de Gràcia, El Triangle.

1 comentari:

  1. Això que proposes dels bancs està molt bé, però si no ho fan ni les caixes que en teoria són entitats sense ànim de lucre, com vols que ho facin els bancs. Les caixes fins i tot tenen les hipotèques amb diferencials més alts, parlem?? Cara dures

    ResponElimina