13 de novembre del 2012

DRET A L'HABITATGE?

Repassem els fets: D’ençà de la crisis, els desnonaments s’han multiplicat per cinc, i a l’Estat espanyol se’n fan una mitjana de 517 al dia! En aquest marc, el Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) encarrega a 6 magistrats un informe amb mesures per agilitzar els processos civils. En l’annex d’aquest informe els magistrats aborden el tema dels desnonaments i estipulen 18 mesures concretes per canviar-ne el com s'haurien de tractar judicialment. El contingut de l’informe, amb un enfocament molt més humanista que la llei d’hipoteques del 1909, es filtra a la premsa, i la ciutadania rep amb esperança que els jutges comencin a cedir a la pressió popular que reclama solucions.

Però el 24 d’octubre, el mateix CGPJ es desmarca de l’informe que ells mateixos havien encarregat, i no assumeixen ni volen debatre el seu contingut. Un dia després, a Granada, en José Miguel Domingo se suïcida penjant-se amb una corda quan l’anaven a desnonar per una hipoteca de 240.000 euros amb la Caja Rural de Granada. L’endemà, Manuel G.B., veí de Burjassot al País Valencià, s’intenta suïcidar saltant per la finestra quan venien a desnonar-lo.

I el 9 de novembre, Amaia Egaña de Barakaldo, se suïcida llançant-se per la finestra davant l'imminent desnonament per una hipoteca amb La Caixa. Es dona el cas que era ex-regidora socialista de Barakaldo i coneguda de l’ex-lehendakari Patxi López. No son casos aïllats, ja que el 34% dels suïcidis a l'Estat espanyol es desencadenen al voltant dels traumàtics processos de desnonaments, que van de la mà de drames personals de pèrdua de feina, problemes econòmics, depressions,…

No és perquè si que, el 8 de novembre, l’advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Juliane Kokott, fa públic un dictamen sobre el cas d’un ciutadà expulsat de l'habitatge per impagament d’una hipoteca amb CatalunyaCaixa. En el dictamen denuncia que la normativa espanyola de desnonaments vulnera la normativa comunitària perquè no garanteix una protecció eficaç dels consumidors davant possibles clàusules contractuals abusives en les hipoteques.

Davant d'aquest casos, la dació en pagament retroactiva, que ha donat a conèixer la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), és el mínim que s’hauria de contemplar, però caldria anar molt més enllà si volem acostar-nos a certa justicia amb les dues altres mesures que la PAH exigeix: Aplicar una moratòria dels desnonaments en els casos d'habitatge habitual i posar els pisos buits dels bancs en règim de lloguer social. Si això no es fa urgentment, haurem de ser coherents i demanar una altra modificació de la Constitució per tal d'esborrar l'article que parla de garantir el dret a l'habitatge.

(Carta 323)

Publicat com a minim a: El Punt Avui, El Far del Baix Llobregat, Anoia Diari, La Marina Digital, Bon Dia d'Andorra, Rebelion.org, L'independent de Gràcia, L'independent de Barberà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada