1 de març del 2002

PERQUÈ NO ESTEM D'ACORD AMB LA UE

A l'Estat espanyol sempre hem mirat cap a Europa amb esperança, sobretot durant el franquisme. Per a Catalunya sembla millor estar en el marc d'Europa que en el d'Espanya. A més, la idea que és té d'Europa és que té més història i és més sensible als Drets Humans i al mediambient que Estats Units. Malgrat tot això, hem de ser conscients que Europa està impulsant aquest tipus de globalització a favor de les empreses, tant com EEUU i el Japó, i fins i tot, els comissaris europeus han arribat a defensar postures molt més dogmàticament neoliberals que els seus col.legues nordamericans.

Un pot tenir fe cega en Europa, volent veure-la com un garant de la democràcia a nivell mundial i esperar el millor. Però costa seguir sent ingenu quan se sap que a Bruseles hi ha 10.000 loobistes (10 per cada funcionari de la UE) que treballen intensament per tal que les polítiques de la Unió Europea responguin als interessos dels seus loobies empresarials. És sospitós que, en un món on la informació està tan globalitzada, no ens sonin gens loobies empresarials de la potència de la European Round Table of Industrialists (ERT), la patronal Unice, la Transatlantic Business Dialogue,... Aquests organismes fan recomanacions a les institucions europees, que molt sovint acaben recollides literalment (sense ni canviar una coma) en les directrius europees. La democràcia no només manca perquè el Parlament Europeu, elegit directament pels ciutadans, no pot decidir sobre moltes qüestions a diferència de la totpoderosa i opaca Comissió Europea, sinó que, mentre els ciutadans veiem limitada la nostra participació política al vot cada quatre anys, les multinacionals tenen l'oportunitat i la capacitat d'influir diàriament en les decissions europees.

Us convidem a tots a venir a la manifestació lúdica contra la Europa del Capital del dissabte 16 de març a Barcelona, que sortirà a les 18h de Passeig de Gràcia amb Ronda Sant Pere.

(Carta 28)

Publicat com a mínim a: El Mundo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada